- Annons -

Jeanette Ingemarson Kommunikatör, teolog och mamma till fyra barn i åldrarna 9–20 år. Driver tillsammans med sin man Gabriel podden: Föräldrapeppen med Nette & Gabbe där de delar med sig av erfarenheter kring relationer, föräldraskap och tro.

Jag var på en middag för ett tag sedan då en kvinna frågade mig: ”Vad brinner du för?” Innan jag hann svara konstaterade hon: ”Det du brinner för är ju ofta en fråga som gör dig så engagerad att du börjar gråta.”

Det som brinner i mig är just frågan kring hur vi delar tron tillsammans som familj.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Hur delar vi tro tillsammans med hela familjen?
Familjelivet är ofta fyllt till bristningsgränsen och man kan lätt tänka ”hur ska jag få till ännu ett moment”. Ett sätt är att låta det vara en naturlig del av vardagen. Till en början är det som vilken ny vana som helst som vi behöver få till, som till exempel att träna eller äta bra mat. Det tar lite tid och man behöver kämpa för att komma igång. Men det är ju så värt det!
När barnen är små upplever jag att det som förälder kan vara lättare att vara delaktiga i deras liv och vi har ett stort engagemang i barnens välmående och rutiner och tittar på tecknade filmer som vi inte skulle ha valt själva. Vi behöver fortsätta vara delaktiga i deras liv även när de blir större. Inte sluta engagera oss när dörren till deras rum stängs, utan hitta nya sätt att vara delaktiga och knacka på. Kanske bli ett hängivet ”One Direction fan” som jag fått bli som 45-åring, då det är hela min tonårings liv. Samma tonåring får ofta skjuts till skolan med sin pappa. Då lyssnar de på musik och dottern får ta del av sin pappas nostalgiska musikhistorier, men även han blir lyrisk över soundet hos Harry Styles, som är dotterns stora idol. Relationer handlar mycket om att mötas och vilja förstå varandra. I mötet med barnen kan vi berätta vad som är viktigt för oss.

Det sägs att barn skrattar i genomsnitt 300 gånger per dag och vuxna 15. Tala om negativ utveckling! När vi håller oss nära barnen så smittas vi av deras energi och livsglädje.

Om man generaliserar så lägger vi som föräldrar idag mycket tid på fritidsaktiviteter. Min man är till exempel fotbollstränare och lägger inför matcher och träningar in mycket pepp med barnen. Man peppar för matchen för att få lagmedlemmarna att känna sig motiverade. Tänk om vi föräldrar på samma sätt skulle peppa våra barn att tro och följa med till kyrkan?
I mötet med barnen blir det allt tydligare hur viktiga du och jag är som föräldrar och att uppfostran är av avgörande betydelse för barnets värderingar senare i livet. Den kristna tron bär naturligt med sig grundläggande värderingar som jag vill ge vidare till mina barn. Värderingar som blir allt svårare att förmedla till barnen när de väl vuxit upp. Jag skulle vilja uppmuntra föräldrar att våga vara föräldrar fullt ut. Våga visa vägen till tro utifrån den erfarenhet du har, stor eller liten. Vi ser kyrkan som expert på ämnet tro och vill lägga vårt ansvar att få barnen att tro på kyrkan. Men jag tror att vi vid köksbordet och mitt i vardagen ska peppa till att tro. Sedan kan tron fördjupas i kyrkan. Våga visa barnen att tron är ett val man gör. Det här har vi valt och du får välja det om du vill. Ett fantastiskt erbjudande. Jag vill fostra mina barn till bra värderingar att ha med sig när de senare ska möta livet, en ryggsäck med bra saker där även tron finns med att luta sig mot när det stormar. Tänk vilken förmån att jag som förälder kan lämna över något som kan finnas för mina barn även när jag inte själv finns där.

Vi vuxna får ofta höra att vi är förebilder för våra barn och att våra barn gör som vi gör och inte som vi säger. Sant. Vi lär av varandra, vi observerar och vi imiterar. Inte sällan är det faktiskt enklare att visa någon hur man gör istället för att förklara det och visst heter det ”barn gör som du gör, inte som du säger”. Så barnen tolkar tron och Gud genom föräldrarna.
Men jag tror även att våra barn är förebilder för oss och att vi kan lära oss av vad de säger och gör. Det går inte att med ord beskriva hur tacksam jag är över våra fyra barn. På många olika sätt är de mina förebilder. De ger mig anledning att leva och kämpa vidare och mitt liv berikas av deras närvaro och kärlek.

Kanske tror vi att förebilder behöver vara perfekta, men jag tror att det är tillräckligt bra att vara människor med både styrkor och svagheter, både möjligheter och begränsningar.
I Bibeln kan vi läsa i 2 Korintierbrevet 2:9 att ”i svagheten blir kraften störst”. Vi får våga visa oss svaga och vi har kraften i Gud. När vi som föräldrar vågar visa vår svaghet och sårbarhet, när vi vågar sträcka ut en hand och be om hjälp, när vi vågar bryta ihop och sedan komma igen visar vi våra barn vägen. Vägen till ett liv utan filter, där vi vågar möta livet som det är och där vi gör oss ömsesidigt beroende av varandra.
På samma sätt som vi kan träna upp vår fysiska styrka, kan vi träna upp vår andliga styrka. Våra muskler växer genom ökad belastning och vår inre styrka växer i perioder av motgångar och svårigheter. På samma sätt som musklerna stärks av ett antal repetitioner, stärks vi också när vi går igenom upprepade kriser och utmaningar på livsresan.
Det sägs att barn skrattar i genomsnitt 300 gånger per dag och vuxna 15. Tala om negativ utveckling! När vi håller oss nära barnen så smittas vi av deras energi och livsglädje. Humor och skratt är livsviktiga för hälsan och det är något som barnen är experter på.
Låt oss göra livet tillsammans. Låt oss både vara förebilder för barnen och låta dem vara exempel för oss. Låt oss bryta ihop och komma igen. Tillsammans tar vi oss igenom!
Om man vill beröra, måste då tårarna tränga fram och rösten brytas? Mitt svar är nej. Det är inte det enda sättet, men du måste hitta ditt eget unika sätt att visa ditt djupa engagemang. Jan Eliasson, diplomat och vice generalsekreterare i FN, uttrycker detta så väl: ”Om man ska övertyga och nå framgång, måste man brinna för det man arbetar med. Det ljumma når inte fram.
Jag brinner för att alla generationer ska möta Jesus tillsammans.

Tidigare artikel”Glöm inte att gå till Gud när det ser hopplöst ut”
Nästa artikelO Come All Ye Faithful – Epic Flash Mob Carol | The Five Strings