Christina Hellström
Retorikexpert, ledartränare
och författare.
Driver mentorprogram
för chefer och ledare.
www.chpersonalutveckling.se

Under våren har Finlands nyvalde president, Alexander Stubb, varit på statsbesök i Sverige. Inför besöket jämförde Dagens Nyheter (2024-04-23), i en ledare, president Stubbs svar med den svenske utrikesministern Tobias Billströms svar, när det gällde att ge svar på frågor om den oroliga tid vi lever i. Medan Tobias Billström går Ryssland till mötes genom att han försöker ge Ryssland de svar som Billström tror att de önskar, så visar Alexander Stubb en mer orädd hållning. Stubbs svar reflekterar mer det som är viktigt för honom och Finland än det som han anar att Ryssland förmodligen vill höra.

Att stå emot impulsen att gå andra till mötes
Även om våra sammanhang vitt skiljer sig från Stubbs och Billströms områden, kan vi dra lärdomar av deras respektive sätt att förhålla sig. Att ibland stanna upp och inte omedelbart ge det svar som man vet att motparten vill höra, kan vara viktigt när det gäller att stå rak och orädd också i pressade situationer. Utan eftertanke är det lätt att ge efter för den ofta intuitiva impulsen som säger att om du går den andre till mötes så undanröjer du konflikten. Vi hamnar ständigt i situationer där andra vill utmana oss att gå dem till mötes. Tänker jag tillbaka på min tid som gymnasielärare, så hände det hela tiden – alltifrån att vilja bedriva lektioner utomhus vid fint väder till att vilja skjuta upp ett provtillfälle. I min roll som lärare skulle det ha varit lättast att bara spegla eleverna och alltid ge det svar de ville ha. Detta var naturligtvis en omöjlighet. Att dagligen stå i utmaningar där du vet vad motparten vill att du ska svara, är vardag oavsett var du jobbar. Att i dessa lägen inte alltid gå till mötes, utan också hitta kraften att stämma av med din egen inre kompass, är avgörande för att du ska förbli stabil och trygg både som människa och som yrkesperson.

När du inte har möjlighet att kommunicera med ord
Ibland kanske man inte har möjlighet att lufta de invändningar som man har. Då kan det vara skönt att på något annat sätt ändå markera att man inte håller med. Här får man vara lite uppfinningsrik. Det sägs att nu framlidna drottning Elisabeth II (1926–2022) var en mästarinna på detta. Hennes speciella roll rymde inga möjligheter att verbalt lufta sina åsikter, men det sägs att hon hade kommit på ett annat knep. Hon kommunicerade genom sina broscher. När Donald Trump (amerikansk president 2017–2021) besökte Storbritannien 2018 varierande drottningen mellan några olika broscher. Den första hon bar var en gåva av den tidigare presidenten Barack Obama (amerikansk president 2009–2017), demokrat och en president som i sin politik stod långt från Donald Trump. Nästa brosch som dök upp på drottningens bröst var den brosch som hennes mor burit på drottningens fars begravning. Ett sorgligt tillfälle, med andra ord. Inte med en min eller med ett ord röjde hon vad hon tyckte om Donald Trump och hans politik – men broscherna talade sitt tydliga språk. Förmodligen skönt för drottningen att ändå kunna hitta denna ventil i en annars helt kontrollerad framtoning, där hon inte förväntades uttrycka några som helst åsikter. Vi andra har ju i alla fall alltid möjlighet att med en blick eller ett höjt ögonbryn visa vår ståndpunkt, även om inte tillfället möjliggör en verbal kommunikation. Kanske finns också någon symbol som vi kan bära, likt drottningens broscher, som visar på något som är viktigt för oss.

Visa vem du är!
Vid andra tillfällen kanske du möter en övertalande och intensiv person, där du känner att den enda utvägen som finns är att hålla med. Men det stämmer aldrig! Du har alltid möjlighet att markera din ståndpunkt. Att avbryta ett ordflöde med orden: ”Jag tar med mig dina synpunkter, så får vi se var vi landar”, är ett bra sätt att signalera att du inte köper allt som sägs. Du kanske inte går vinnande ur diskussionen, men du kommer att uppleva ett skönt lugn när du inte bara har lagt dig platt, utan visat att du också har andra hänsyn att förhålla dig till.
Att bevara vår egen inre kärna är viktigare än någonsin i vår tid, där vi står i ett ständigt flöde av påverkan. Att inte vår inre kompass är inställd på att vi alltid ska bli omtyckta och gå alla till mötes är en nyckel för att bevara vår kärna. Att vi inte är rädda för att dela en avvikande åsikt är också en avgörande faktor. Att kunna lyssna på andra, bearbeta deras åsikter och sedan avgöra vad som stämmer med din egen övertygelse – det gör dig rustad och redo för att ta dig an nya och spännande uppgifter där du kan bidra med det som är unikt för just dig.


Så håller du koll på din inre kompass – test

Att hitta sin inre kompass och hålla fast vid den är ett viktigt redskap för din egen utveckling, men också för ditt bidrag in i olika sammanhang där du står. Ibland kan det kännas som att det blåser ihållande från endast ett håll. Vid dessa tillfällen kan det vara särskilt svårt att stå fast för det du upplever är det rätta. I sådana situationer kan det vara av värde att försöka titta på sig själv i ett utifrån-perspektiv. Var finns just dina svaga punkter? När har du svårast att stå fast och orubblig när det blåser snålt? Testa här vilka som är dina ömmaste punkter! När du identifierat dessa blir det lättare att stå kvar när andra vill få dig att ge efter.

Jag har svårast att stå fast när jag upplever att:

… det finns en risk att jag inte längre känner mig lika omtyckt, om jag inte viker ner mig i den aktuella frågan.
… om jag inte flyttar på mig, kanske det kan det bli så att jag inte längre befinner mig i den innersta kärnan av gemenskapen, vilket är väldigt viktigt för mig.
… andra tycker att jag inte hänger med. Jag får signaler som säger att jag är gammal och gammeldags, som att jag inte förstår den tid vi lever i.
… jag verkar vara ensam om att reagera som jag gör. Alla andra verkar tycka att det bara är att köra.
… jag inte håller med om det förslag som ligger. Däremot har jag ett annat förslag, men jag törs inte nämna det, för tänk om ingen hänger på och tycker att det är bra.
… den konflikt jag hamnat i kommer förmodligen att lösa sig direkt om jag bara ger efter för det som den andra personen önskar.

Det kanske inte känns så roligt att skärskåda sina motiv på det här sättet, men om du ärligt tittar på dina drivkrafter, kommer du att få bra redskap som hjälper dig att ta ut riktningen med hjälp av din egen inre kompass. Det är i mixen av oss alla, som de bästa besluten formas. Att vi alla bidrar med det som är unikt just för var och en av oss, ger den allra bästa helheten.

Foto © Hse0193 | Dreamstime
Foto © Berkay | Dreamstime

- Annons -

Tidigare artikelTalita hjälper kvinnor ur prostitution och människohandel: ”Att sprida hopp till andra ger en enorm glädje”
Nästa artikelInte ensam