- Annons -

Alla kan göra skillnad i sin vardag. Faktum är att vi till och med har ett ansvar att göra det. Och det behöver inte vara så komplicerat – ibland kan det räcka med ett leende.

Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket är mitt ansvar för utvecklingen? Det är frågor vi måste ställa oss. Och vi kan inte nöja oss med att lägga ansvaret på politiker och världsledare. Ansvaret vilar på allas våra axlar. Det menar Stefan Einhorn, professor, läkare och författare.
– Alla kan bidra till en bättre värld. Alla kan göra skillnad, och varje dag är fylld av möjligheter – om man håller ögonen öppna, säger Stefan.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Att vara en världsförbättrare låter kanske präktigt eller rentav kaxigt, men Stefan menar att vi alla har ett ansvar att försöka göra tillvaron lite bättre för vår omgivning – ett ansvar att helt enkelt bidra till en bättre värld. Och det har aldrig tidigare varit så viktigt att engagera sig för vår gemensamma framtid som nu.
Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen idag är fantastisk: vi botar allt fler sjukdomar, svälten i världen minskar, analfabetism och fattigdom likaså. Samtidigt har utvecklingen skapat stora faror i form av accelererande miljöförstöring, ökad produktion av massförstörelsevapen, ökad global rörlighet som möjliggör spridning av virus som Covid-10.

Att bidra till en bättre värld genom att göra gott för andra har en mycket påtaglig sidoeffekt. Vi mår bra själva. Vetenskapliga studier har visat att goda gärningar sprider sig som ringar på vattnet.

– Vi balanserar på en knivsegg: möjligheten till fantastisk utveckling och risken att förstöra alltihop, säger Stefan.

Därför, menar han, är det viktigt att vi hittar balansen mellan hopp och rädsla. Och den kan vi finna genom att göra gott för andra. Att göra skillnad behöver inte alls vara svårt. Ta dig tid att plocka ur diskmaskinen på jobbet en extra gång, även om du inte tycker att det är en arbetsuppgift för dig. Gör det där lilla extra.
– Ge någon en klapp på axeln, bjud på ett leende. Uppmuntra någon, visa uppskattning. Prata med den som du vet har haft det jobbigt istället för att gå en omväg. Hämta en kopp kaffe till någon. Ta med en kaka till arbetsplatsen. Och glöm aldrig bort att tacka när någon hjälpt dig, säger Stefan.
– Många av de stora handlingarna görs i det tysta. Det skrivs aldrig något om dem och det sägs aldrig något om dem, men de bär upp världen.

Stefan Einhorn är professor vid Karolinska institutet, läkare och författare till böcker som ”Konsten att göra skillnad” (Bokförlaget Forum 2018) och ”Konsten att vara snäll” (2005).

text Gabriella Mellergårdh • foto Thron Ullberg

Tidigare artikelAtt se det vackra
Nästa artikelHälsosamt till vardags – Kycklingschnitzel med kikärtsbea och sötpotatis