- Annons -

Kerstin Rask Lind, pionjärpastor i Åsängekyrkan, Valbo
och församlingsutvecklare i Equmeniakyrkan, Region Mitt.
Skriv till JUNIA via post eller mejla till info@junia.se
Märk hälsningen ”prästen”.

Min fråga:
Jag känner mig rädd att gå in i ett nytt år, det känns som om allt håller på att rasa och gå sönder… Vem vill jag vara som kristen? Vad kan jag göra för min nästa?
Rickard

Hej Rikard!
Jag blir varm i hjärtat, Rickard. Både i omsorg om dig och din oro, men också över din villighet att inte ge upp. ”Vad kan jag göra för min nästa?” uttrycker det hopp och den kärlek som jag valt att fokusera mina tankar runt. Vår värld är i splittring, ja, det är verkligen sant. Vårt land räknas som ett av de mest sekulariserade länderna i världen. Skrämmande sjunkande medlemssiffror i våra olika samfund. Media skriker ut att kristenheten håller på att splittras.
Är det då någon idé att fortsätta? Spelar jag och min röst någon roll? Kan jag och min tro göra en skillnad som påverkar? Jag vill ropa ut till hela världen; JAA!!! Du kan göra den skillnad som den här världen behöver.
Kanske var Moder Teresa, Lewi Pethrus, Ängeln på Malmskillnadsgatan och Martin Luther King Jr också rädda för framtiden. Kanske funderade också de ibland på hur det skulle gå. Men de gjorde den skillnad som behövs för att det ska bli förändring. De valde att gå ut …
”Gör det ändå”, ”Gå ut på gator och gränder”, ”Jag drömmer om att jag en dag inte behövs här” och ”I Have A Dream” är några av de här människornas ord … De gav aldrig upp, de gjorde och gör fortfarande skillnad för och i den här världen. Och förändringen började med EN MÄNNISKA.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Det är nu vi behöver kliva fram! Ta plats! Sticka ut! Våga! Vi ska VISA det hopp och den framtid som vår tro handlar om.
Som avslutning vill jag lyfta fram min största förebild och den person som är grunden till att jag, trots allt som händer runt omkring mig, kan känna hopp och framtidstro. Jesus. Jesus vill med sitt liv visa hur vi kan möta andra – och oss själva – år 2024. Under sina tre aktiva år förändrade han hela världshistorien. Och det gjorde han med kärlek. Han älskade sina medmänniskor, han var äkta och han mötte dem med respekt. ”Du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela ditt förstånd”. Detta är det största och första budet. Sedan kommer ett som liknar det: ”Du ska älska din nästa som dig själv”. Det här är de uppmaningar han ger – och de orden håller än idag.

Börja i det lilla – le mot kassörskan, öppna en dörr åt en gammal människa, uppmuntra dina nära och kära, säg förlåt och tänk större! Guds kärlek – genom dig – förändrar dig själv, dem du möter och på sikt också världen.
Det är inte alltid enkelt, men jag tänker att KÄRLEKEN är det enda vapen vi behöver för att besegra hatet och ondskan i vår värld.
Så kom igen – ge inte upp! Du behövs!

Kärlekens lov
”Kärleken är tålmodig och god.
Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.
Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp,
den vill ingen något ont.
Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen.
Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den”.
”Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre,
och störst av dem är kärleken”.
(1 Kor. 13:4–7,13)

Kerstin Rask Lind

Photo: © motortion | Dreamstime

Tidigare artikelVärldens lyckligaste
Nästa artikelBönen Fader vår förändrade allt