Alla mår inte bra av att komma tillbaka till jobbet efter en ledighet. Arbetsrelaterad stress har kopplats till en ökad risk för oregelbunden hjärtrytm. Hjärt-Lungfonden rapporterar om en publicerad studie i Journal of the American Heart Association (JAHA) som visar att ansträngning och obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer.
Vi vet sedan tidigare att det finns en tydlig koppling mellan arbetsmiljö och risk för hjärt-kärlsjukdom, framför allt när det gäller bristen på möjligheter att påverka sitt arbete. Den här studien bidrar med kunskap som skulle kunna leda till bättre sätt att förebygga och komma till rätta med riskfaktorer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Forskarna undersökte arbetsstress hos cirka 6 000 personer på kontorsjobb i Kanada. Resultaten visar att de som upplever hög arbetsbelastning och där betydande ansträngningar möts med låga belöningar, såsom låg lön eller bekräftelse, kan ha en 97 procent ökad risk att utveckla oregelbunden hjärtrytm, jämfört med arbetare som inte utsätts för dessa arbetsrelaterade stressorer.
Att känna igen och hantera stressorer på arbetsplatsen kan vara en effektiv strategi för att förebygga förmaksflimmer hos vuxna, enligt forskarna.
Den här studien tyder på att arbetsrelaterad stress kan vara relevant att inkludera i förebyggande hälsoåtgärder. Att känna igen och hantera psykosocial stress på arbetsplatsen är viktigt för att främja hälsosamma arbetsmiljöer, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.
Minst 400 000 personer i Sverige lever med förmaksflimmer. Förmaksflimmer är den vanligaste formen av arytmi hos den vuxna befolkningen – en onormal hjärtrytm. Det kan leda till stroke, hjärtsvikt eller andra hjärt-kärlkomplikationer.
Källa: Hjärt-Lungfonden Redaktör: Kathlin Levin
© Frizzantine | Dreamstime