- Annons -

När Hedvig Söderlund blev befordrad till professor i psykologi var hon sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Hon hade, på både nationell och internationell nivå, framgångsrikt forskat på hur minnet är organiserat i hjärnan. Just minnet påverkas i hög grad vid utmattning, och nu undrade hon hur det såg ut i hennes egen hjärna. I boken Den utbrända hjärnforskaren berättar hon sin egen historia, om framgång och motgång, om iakttagelser hon gjort i forskarvärlden, om varningssignalerna som till sist smög sig på. Hon går igenom vad som händer med en människa vid utmattning, hur hjärnan påverkas och hur vägen till läkning kan se ut. Boken slår också hål på nio vanliga myter om utmattning.

Hedvig Söderlund söker brett efter svar på varför det är 80 procent kvinnor och 20 procent män som drabbas av utmattningssyndrom i Sverige idag. Hon vill höja blicken och lyfta ansvaret från individen till samhället – som kanske inte är så jämställt som vi tror. Varför talas det till exempel om prestationsprinsessor men inte om prestationsprinsar?

”Utmattning drabbar dem som är starka, driftiga och dem som brinner. De som drabbas av utmattningssyndrom är högpresterare med stor kapacitet. De ställer höga krav på sig själva och upplever dessutom krav både på jobbet och hemma. Den här styrkan är precis det som lägger grunden för utmattning. Det krävs en stark person för att pressa sig så hårt. Utmattade personer är godhjärtade människor som ofta tänker mer på andra än sig själv. Så det är inget att skämmas för. Finnas till och sätta sig själv ständigt åt sidan. En psykopat bränner inte ut sig om man säger så.” Caroline Norbelie, stresscoach.

KÄLLA: Boken
Den utbrända hjärnforskaren

- Annons -

Tidigare artikelLär älska, förstå och acceptera varandras olikheter
Nästa artikel”Glöm inte att gå till Gud när det ser hopplöst ut”