- Annons -

Hjärt-kärlsjukdomar är det sjukdomsområde som flest människor i Sverige drabbas av och också den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Just nu pågår tre innovativa forskningsprojekt inom hjärtforskningen som i framtiden kan rädda många liv.

I framtiden kan:
• en inopererad pump rädda ditt sviktande hjärta. 250 000 personer i Sverige lider av hjärtsvikt, och för de svårast sjuka kan en hjärttransplantation vara den enda chansen till överlevnad. Bristen på donatorer är dock stor. Just nu pågår ett forskningsprojekt som går ut på att utveckla en mekanisk hjärtpump som kan få fler att överleva.
• en drönare rädda ditt liv. Uppemot 10 000 personer drabbas varje år av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Bara 1 av 10 överlever. Just nu pågår ett forskningsprojekt som går ut på att få fler att överleva, bland annat med hjälp av ny teknik som artificiell intelligens och drönare med hjärtstartare.
• ett vaccin mot hjärtinfarkt. Varje år drabbas runt 25 000 personer av hjärtinfarkt och 26 000 av stroke. Nu jobbar forskarna på att ta fram ett vaccin som skyddar mot både hjärtinfarkt och stroke. Vaccinet ska hjälpa kroppen att ta hand om det farliga plack som bildas i kärlen och orsakar proppar i hjärtat och hjärnan.
KÄLLA: Hjärt-lungfonden

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Tidigare artikelMeningen med livet föll till slut på plats
Nästa artikelJag kommunicerar lika bra med alla … eller!?