- Annons -

Även små mängder gluten kan göra glutenintoleranta sjuka och ett restaurangbesök kan därför vara förknippad med en risk, kanske har brödsmulor hamnat på salladsbuffén? På samma sätt kan mjölkintoleranta bli sjuka av pommes frites för att andra varor innehållande mjölk har varit i samma fritös. I webbutiken Glitne hittar du tillskott av enzymer som hjälper kroppen att bryta ner gluten och mjölk.

– Numera är enzymerna så bra att många kan göra små avsteg från dieten ibland. Själv är jag kraftig mjölkintolerant och brukar reagera när stekpannan har innehållit smör, även om den har diskats efteråt. Med tillskott kan jag nu njuta av en ostbricka, säger ägaren av Glitne, Toril Myrtveit.
Enzymer ersätter inte diet, utan är ett tillägg som hjälper kroppen bli av med rester av proteinfragment som man får i sig även om man lever på diet, berättar Toril.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

En av Glitnes produkter är GlutenEase som bryter ner gluten. Proteaser, enzymer som bryter ner protein, minskar den inflammatoriska processen som sker vid tarmslemhinnan hos dem med celiaki om de får i sig gluten. Dessutom innehåller produkten amylas som bryter ner kolhydraterna i sädesslagen.
Ta en kapsel i förebyggande syfte till exempel när du är osäker på om köket kan leverera glutenfri mat. Eller ta en kapsel direkt när du märker av att du av misstag fått i dig gluten eller mjölk. Enzymerna har bäst effekt hos dem som har viss förmåga att hantera gluten, de som tål låg-gluten produkter, medan enzymerna har mindre inverkan hos dem som har nolltolerans.

redaktör Hälsoutvecklare Kathlin Levin

- Annons -