- Annons -

Kroppsolja är som bäst att använda när huden är lätt fuktig, som efter en dusch eller ett bad. Med en kroppsolja på fuktig hud låter du huden bevara fukt, samtidigt som du tillför nyttiga fettsyror och verksamma ämnen. Det allra bästa är att din hudvård blir helt ekologisk, utan några onödiga tillsatser och kemikalier.
Att blanda sin egen kroppsolja är lätt. Välj att antingen väga upp de olika mängderna i gram med våg eller mäta upp samma mängder i ml. När du gör en oljeblandning behöver det inte vara jättenoga; det gör inte så mycket om det blir några gram/ml mer eller mindre av någon olja. Väg eller mät upp oljan i en ren behållare, eller direkt i flaskan du ska ha din olja i. Med en pump i flaskan blir den extra lätt att använda. Med eteriska oljor kan du även doftsätta din kroppsolja och använda dessa i samspel med de vegetabiliska oljornas egenskaper. En dosering med cirka 20–30 droppar eterisk olja per 100 g/ml är en bra tumregel. Eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska inte överdoseras.

Recept för kroppsolja för skadad hud och hud med eksem
45% ekologisk rapsolja
35% ekologisk hampfröolja
20% ekologisk svartkumminolja

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Dessa tre oljor är rika på den essentiella fettsyran Omega 6 som är viktigt för en frisk hud. Brist på Omega 6 leder ofta till torr, kliande, skadad hud – och även eksem. Hampfröoljans och rapsoljans innehåll av omega 3 hjälper även huden mot solljusets skador. Svartkumminoljan har en lång historia av användning för sina antiinflammatoriska egenskaper.
KÄLLA: organicmakers.se
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime

Tidigare artikelSå klarar ni relationen i inflationen
Nästa artikelRabarber – och vaniljbullar