Även en lätt brist på järn kan ge symtom så som trötthet och orkeslöshet. I puberteten, vid graviditet och amning har man ett ökat behov av järn. Likaså om man har kraftiga menstruationer. Med åldern försämras kroppens förmåga att ta till vara det järn man får i sig, därför är järnbrist vanligare hos äldre. Olika sjukdomar i tarmen kan också ge försämrat upptag av järn, däribland glutenintolerans.
Symtom
Om man har järnbrist kan man
- känna sig trött och orkeslös
- bli yr
- bli andfådd lättare
- få hjärtklappning
- få huvudvärk
- få öronsus.
Behandling
Det järn som finns i maten räcker inte för att tillräckligt snabbt återställa järnbalansen och blodvärdet när man har järnbrist. Därför behöver järnbrist behandlas med läkemedel. I första hand får man järntabletter. Om man inte tål tabletterna får man dropp eller sprutor som innehåller järn.
Om man får järnbristanemi på grund av mensblödningar behöver man vanligtvis järntillskott och blodkontroller så länge menstruationerna finns kvar.
Vad ökar risken för järnbrist?
Vegetarianer som inte äter kött och fisk och personer som inte äter tillräckligt varierat har större risk att få järnbrist.
Om man har gått ner mycket i vikt, har dålig aptit, tarmproblem, blod i avföringen eller har gått igenom en magoperation löper man också större risk att få sjukdomen.
Vissa mediciner ökar också risken för sjukdomen. Värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra eller andra antiinflammatoriska medel, till exempel naproxen och ibuprofen kan irritera slemhinnorna i magsäcken och orsaka små och långvariga blödningar, som i sin tur kan orsaka järnbrist. Ibland kan antiinflammatoriska läkemedel även orsaka stora och allvarliga blödande magsår.
Viktigt att förråden av järn är fyllda
Ibland kan man vara trött även när blodvärdet har blivit bra. Det brukar betyda att kroppens förråd av järn fortfarande inte är helt fyllda. Behandlingen bör därför fortsätta tills dess att järnförråden är fyllda. Detta kan kontrolleras med blodprov.
När man har fått behandling för det som orsakade den tillfälliga järnbristen så att blodvärdet är bra och järnförråden är fyllda, ska järnbehandlingen avbrytas eftersom för mycket järn kan göra att man blir sjuk.
Har man kronisk eller återkommande järnbrist, till exempel vid mens, är det däremot viktigt att fortsätta tillföra järn så att förråden hålls fyllda.
KÄLLA: 1177.se