Den mat vi äter påverkar direkt vår psykiska hälsa. En studie publicerad i British Journal of Nutrition visade att intag av mer frukt gav färre depressiva symptom och bättre psykiskt välbefinnande, medan ett högre intag av salta snacks gav ökad ångest.
Under de senaste åren har forskare börjat fundera på om en förändring av kosten kan vara en väg till att förbättra psykisk hälsa. Detta koncept kommer som ett resultat av bevis som kopplar konsumtionen av näringsrika livsmedel, till exempel frukt och grönsaker, till färre psykiska problem och konsumtionen av näringsfattiga livsmedel, till exempel godis och salta snacks, till ökad stress, ångest och depression.
Det är oklart varför kosten kan påverka den psykiska hälsan, men forskarna tror att det kan ha att göra med hur näringsämnen påverkar våra kognitiva processer. Tidigare studier har antytt att en näringsfattig kost har en negativ inverkan på kognitiv funktion, medan en näringsrik kost förbättrar den.
KÄLLA: cambridge.org/core
Foto © Baibaz | Dreamstime