- Annons -

Många har fått upp ögonen för fermenterade grönsaker som kimchi och surkål de senaste åren. Men hur serverar man grönsakerna om man inte bara vill äta dem bredvid som en sallad?

I boken Fermentera kokboken bidrar Jenny ”Surtanten” Neikell med sin gedigna kunskap om fermentering, men framför allt: Hur du tar dinafermenterade grönsaker från burk till tallrik. Här finns soppor, mackor, smårätter, röror, rejäla huvudrätter och desserter som alla innehåller fermenterade grönsaker. Vegetariska vardagsrätter som är enkla att laga, smakrika och lätta att tycka om. Dessutom med en boost av snälla bakterier!

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Fermenterat bidrar till maten med såväl syra, sälta och umami, som textur och kan lyfta kända rätter till nya höjder. I boken finns många nya smakkombinationer att testa, till exempel fermenterad majrovesallad med brynt smör, våffeltacos med morot eller chokladkaka med öl och surkål. Dessutom mängder av andra tips på hur du kan inkorporera fermenterade grönsaker i matlagningen.

Tidigare artikelArkeologiska upptäckten förändrade Maria Nilssons liv: ”Den första barngraven jag grävde ut, var en känslosam upplevelse”
Nästa artikelLiv Svirsky, barnpsykolog, poddare och barnboksförfattare: ”Jag tycker vi ska normalisera nej”