- Annons -

Det kan kännas obehagligt att ens tänka tanken på vilka kriser och katastrofer som skulle kunna inträffa men kunskap gör dig tryggare och ökar din chans att överleva vid en kris. Så läs på, fantisera och förbered dig rent praktiskt!

Ordet kris har olika betydelser i olika sammanhang. En kris kan vara allt ifrån en svår och livshotande situation för en individ, till en händelse som hotar grundläggande funktioner och värden i samhället, exempelvis elförsörjningen, vår hälsa eller vår frihet.
Torbjörn Selin och Anna Maria Strawreberg är två personer som båda har erfarenhet av överlevnad i kris. Anna-Maria bodde under perioder av sin uppväxt i olika afrikanska länder. Bland annat tillbringade hon en kortare period i Mocambique under inbördeskriget. Då var det ransonering, men också farligt att vistas utanför huvudstaden och man var tvungen att snabbt kunna ta sig ut ur landet.
– Vi var dock priviligierade som vita västerlänningar, och det var inte på något sätt lika hårt för oss som för lokalbefolkningen, säger Anna-Maria.
Torbjörn har varit på FN tjänst i Bosnien i sex månader.
– Det fanns en hotbild som man fick lära sig att leva med vid uppdragen utanför “campen”.
Han har också bland annat lett Marks kommun som stabschef vid den svåra olyckan i Sveg 2017 och håller regelbundet överlevnadskurser.
Tillsammans har Anna-Maria och Torbjörn skrivit boken Prepping -Överlevnadshandboken. Boken är skriven för alla som vill förbereda sig för det oväntade, men också till den som älskar att vara ute i naturen. Den som gillar friluftsliv och som vill öka sin trygghet för att kunna njuta av att vandra, paddla och vistas ute får många handfasta råd och tips i boken.
– Man kan säga att boken är en överlevnadskurs i bokform, säger Anna-Maria.

Har ni märkt ett större intresse för era kunskaper efter pandemin?
– Ja absolut. Vi lever ju just nu, i coronapandemin, i en kris. Vi försöker få samhället att fungera som vanligt, men samtidigt lyda myndigheterna och försöka minska smittspridningen. Så för de flesta har nog detta att vara förberedd för olika krissituationer blivit mer aktuellt, säger Torbjörn.
– Intresset för krisberedskap har ökat successivt sedan MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gick ut med rekommendationen om att vi ska ha mat och förnödenheter hemma för att klara oss utan hjälp från myndigheterna under ett visst antal dagar.

Hur kan man lära sina barn krisberedskap?
Barnen engagerar man på ett lekfullt sätt när de är små. Varför inte lära barnen att hitta ut ur bostaden med förbundna ögon krypande på golvet. Och laga mat på ett friluftskök och låta barnen prova så fort du känner att de är mogna för det, under din övervakning såklart, säger Anna-Maria.
Samma sak kan man göra när det gäller om någon skadar sig, eller svimmar. Lär ut vart man ska ringa, vilken adress man bor på och hur man stoppar en blödning. Barn kan lära sig så otroligt mycket!

text Kathlin Levin

Var förberedd!

  • Gå en kurs i hjärt-lungräddning och första hjälpen. Surfa in på Svenska rådet för hjärt-lungräddning och titta på instruktionsfilmerna där.
  • Gå en överlevnadskurs.
  • Fundera igenom vad du ska göra om något oväntat inträffar, exempelvis om du blir vittne till en trafikolycka. Försök så ofta du kan att tänka på ett nytt slags händelseförlopp.
  • På vissa telefonmodeller rings SOS Alarm automatiskt upp genom att man exempelvis trycker fem gånger på startknappen eller trycker upp och ner på volymknappen i tre sekunder. Med hjälp av samma metod kan du också skicka sms med din positionsangivelse till en eller ett par förutbestämda kontakter i din telefonbok. Ta reda på vilka olika säkerhetsfunktioner som finns i din mobiltelefon samt fundera över vilka som ska få dina nöd-sms.
    KÄLLA: Boken Prepping överlevnadshandboken

Detta bör du ha hemma i händelse av en kris

  • Mat, hygienartiklar, värktabletter och nödvändig medicin
  • Gärna vatten i dunk, om inte annat bör du ha vattendunkar
  • Vev-eller transistorradio för att kunna lyssna på nyheter och viktiga meddelanden till allmänheten även om strömmen går
  • Ficklampa med batterier
  • Laddare till mobilen
  • Utskrivna telefonnummer, om din egen telefon går sönder och du måste låna någon annans telefon
  • Adresser och kartor
  • Något att värma upp ett rum med, kanske en fotogenkamin eller mycket varma kläder och sovsäckar
  • Glöm inte det som eventuella småbarn och husdjur behöver för att överleva.
- Annons -

Tidigare artikelUlrica Stigberg, präst och föreläsare: Viktigt att veta vad unga exponeras för på nätet
Nästa artikelHar du tips på hur man kan börja träna?