- Annons -

Många lever idag ett hektiskt liv och inte sällan är det sömnen som kapas när dygnets timmar inte räcker till. Men sömnen är viktig. Att prioritera din sömn och de vanor som skapar förutsättningar för god sömnkvalitet, är något av det bästa du kan göra för din hälsa.

En norsk studie visar att 50 procent av de som uppsöker en vårdcentral även uppfyller diagnosen insomni. Störd sömn är nära kopplat till olika sjukdomar.
Sömnen stödjer många viktiga processer kopplade till återhämtning, inlärning och anpassning. Med för lite sömn så störs dessa processer. Det gör inte så mycket akut men är en riskfaktor över tid. På kort sikt kan sömnbrist ge bland annat huvudvärk, muskelvärk, sämre humör och en ökad känslighet för infektioner.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

John Axelsson är professor, sömnforskare och författare till boken Sömnsmart.
Han fascineras av sömn som är ett av biologins största gåtor.
− Sömn är otroligt skönt och avgörande för hur vi mår. Jag drivs av att kunna hitta en del svar på de många gåtor som fortfarande finns kring detta fascinerande biologiska fenomen, säger John.

Vad är de största riskerna med dålig sömn?
− De allra flesta med dålig sömn klarar sig utmärkt från andra hälsoproblem, men det är kopplat till ökad risk för att utveckla kardiometabola sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Samt även depression. Man ökar ju även risken att vara med i en trafikolycka eftersom trötthet är en riskfaktor när man kör bil.

Vad skulle du vilja säga till dem som lever under stor stress och känner att det blir ytterligare ett ”måste” att ta tag i sömnen?
− Att vi lever under så stor stress är dumt när de allra flesta har bra möjligheter att undvika farlig stress i Sverige. Man bör inte ta tag i alla saker på en gång utan antingen se var man kan ha bäst effekter, genom att ändra sina beteenden/livsstil för att minska stress eller för att stödja sömn. Ibland kan man fokusera på båda, men ofta är det bra att fokusera på en aspekt i taget. Det är dock svårt att ändra beteenden och man kan behöva professionell hjälp av psykolog som stöd i denna process.

Om man bara ska göra en sak för bättre sömn; vad är då viktigast?
– Det går inte att säga eftersom det finns olika orsaker till störd sömn. Sömnen är ett oerhört dynamiskt fenomen och den är störd ibland. Och bland det viktigaste när det gäller kunskap och förhållningssätt är att acceptera att man under perioder kommer ha störd sömn. Detta minskar stressen av den störda sömnen. En intressant aspekt är att insomnirelaterade problem ofta är mer kopplade till stress runt sömn än att sömnen är ordentligt störd, det vill säga kontinuerligt störd över tid.

text Kathlin Levin
Photo © Ljupco | Dreamstime

Tajma din dygnsrytm

Hur kan du ställa in din dygnsrytm så att den fungerar
så bra som möjligt?

  • Se till att du får så mycket naturligt ljus som möjligt. Var utomhus varje dag, gärna på förmiddagen.
  • Släck ner på kvällen, framför allt skärmar men även lampor. Mysbelysning är det som gäller!
  • Lägg dig och stig upp vid ungefär samma tid varje dag.
  • Ät frukost, lunch och middag vid ungefär samma tid varje dag. Vänta gärna med att äta frukost tills du är hungrig.
  • Ät inte under natten då din ämnesomsättning är låg och blodsockret riskerar att höjas. En tolv timmars fasta är välgörande för din dygnsrytm.
  • Undvik kaffe, Coca cola, choklad och annat som innehåller koffein på eftermiddagen och kvällen.

    Källa: Boken Sömnsmart

Tidigare artikelBönen Fader vår förändrade allt
Nästa artikel”Vid middagsbordet skapas fred, förståelse och integration”