- Annons -

Att bli stel i leder och muskler ses ofta som en oundviklig del av att bli äldre. Men det måste inte vara så. Enkla vanor kan göra stor skillnad.
De flesta har någon gång vaknat och känt av stela leder eller muskler. Och ofta är tanken att man behöver stretcha mer. Men det är inte alltid det bästa botemedlet. Känner du ofta av stela leder eller muskler kan ett besök hos en fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat ge bra hjälp. De kan se orsaken till att varför just dina leder eller muskler inte är lika rörliga som tidigare. När orsaken är inringad får du rätt behandling och ett träningsprogram att följa hemma.

Mikael Boije af Gennäs är fysioterapeut på Ortomed i Stockholm. Han träffar ofta patienter som behöver hjälp att öka sin rörlighet.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Vad är den vanligaste orsaken till stela leder och ledvärk?
– Den vanligaste orsaken är att man inte rör på sig och använder lederna tillräckligt mycket. Det behöver alltså inte föreligga någon ledsjukdom för att man ska få ont i leder eller att de ska bli stela.
– Om vi inte rör på oss så kommer lederna att dra ihop sig och bli strama. När vi belastar lederna, genom att till exempel gå, så hjälper vi leden och ledbrosket, en mjuk glatt yta som gör det enklare för leden att stötabsorbera och glida vid rörelse, att få utbyte av näringsämnen som håller leden frisk, berättar Mikael.
Det finns även vissa sjukdomar som ger stela leder. Den vanligaste ledsjukdomen som orsakar stela och smärtande leder är artros. Det är en sjukdom som drabbar en eller flera leder i kroppen där de vanligaste lederna som drabbas är knän, höfter eller fingrar. Men alla leder kan drabbas. Artros innebär att ledbrosket bryts ner snabbare än det kan byggas upp, vilket medför återkommande ledinflammationer som gör att leden blir stel och smärtar.

Hur kan man förhindra att bli stel? 
– Det bästa man kan göra för att behålla rörligheten är att regelbundet röra på kroppen och lederna. Det kan till exempel vara att ta ut rörligheten fullt i lederna samt att träna.
Ofta rekommenderas styrketräning och konditionsträning, men all typ av träning är bra för underhåll av leder.

Hur är det med stretching, bör alla stretcha regelbundet?
– Med stretching menar man att man töjer på muskler i syfte att öka eller återställa förlorad rörlighet i muskler. För att undvika stela leder behöver man inte stretcha utan det räcker att ta ut full rörlighet i lederna och belasta dem. Det ska man göra regelbundet, säger Mikael.

Finns det någon speciell kost eller några kosttillskott som kan hjälpa?
– Nej, jag känner inte till någon forskning som visar att speciell kost eller kosttillskott ska hjälpa mot stela leder. För den som lider av någon brist på näringsämne kan det dock påverka.

Text Kathlin Levin • foto Daniel Öhlin

Tidigare artikelMammor på flykt
Nästa artikelKan ni tipsa om hur jag ska få in mer fysisk rörelse i vardagen?