- Annons -

Var femte trettonårig tjej bantar för att gå ner i vikt och varannan femtonåring tycker sig vara överviktig trots att det inte stämmer med verkligheten. Bara 12 % är det enligt BMI, visar rapport från Folkhälsomyndigheten. Ohälsosam kroppsfixering och ätstörningar bland unga kvinnor är ett växande problem.

Idag erbjuds tjejer med ätstörningar ofta stödgrupper där de kan träffas, prata och göra gemensamma aktiviteter. Hjälpen når dock inte alla.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer, har startat Ätstörningszonen – en stödgrupp på nätet för att nå ut till fler unga kvinnor med ätstörningsproblematik och erbjuda hjälp till självhjälp. Här kan tjejerna vara anonyma vilket gör att trösklarna att söka hjälp blir lägre.

– Det ska vara enkelt att söka hjälp. Många i den här målgruppen upplever att det är ett stort steg att gå till en specifik plats och möta andra fysiskt. Eller så kanske det inte finns hjälp att få på orten, säger samordnare Karolina Palmberg.

Chattgruppen kan för många vara ett sätt att börja prata om sin ätstörning – ett första steg på vägen mot att bli frisk. Eftersom målgruppen är ung med stor digital kunskap är chatt ett bra sätt att nå fram, också till den som vill vara anonym.
Chatten modereras av volontärer, så kallade Storasystrar, som genomgått utbildning och har tystnadsplikt. Deras roll är att se till att alla får komma till tals och att samtalet hålls konstruktivt, i motvikt till många andra forum om ätstörningar som finns på nätet.

Tidigare artikelSkönhetsprodukter från köket
Nästa artikel”Gloria valde ut mig som sin mamma”