- Annons -

Baljväxter är en stor familj inom växtriket som innefattar bland annat bönor, ärtor, linser, jordnötter och lupin. Oftast är det de tre förstnämnda vi pratar om när ordet baljväxter nämns i livsmedelssammanhang.

Baljväxter är fantastiska av många anledningar. Visste du till exempel att de under odlingen tar upp kväve från luften och binder det i jorden och på så vis mer eller mindre gödslar sig själva? Denna process kallas kvävefixering och kan hjälpa till att ge nytt liv till utarmad jord och på så vis minska behovet av annan gödsel som riskerar att förorena vattendrag. De är också väldigt näringsrika och många av dem innehåller relativt stora mängder protein och kostfiber, samt viktiga mineralämnen som järn, kalcium, magnesium och zink.

Många köttsubstitut är baserade på sojabönsprotein, men det finns så många fler baljväxter där ute att upptäcka. Testa svarta bönor, mungbönor eller gröna linser nästa gång du lagar vegetariskt. I större butiker finns det ofta en uppsjö av alternativ, och om du är öppen för att köpa dem i torkad form är de också väldigt billiga!
KÄLLA: valjvego.se

Foto: © Орися Зигмунд – stock.adobe.com

- Annons -

Tidigare artikel”Att lyssna in Guds röst är centralt i mitt dagliga liv”
Nästa artikelMorotskaka – Fika med stil