
är dietist och författare
Att känna efter och gå på magkänslan kan ibland vara viktigt. När magen krånglar kan du behöva stanna upp och felsöka inte bara vad du stoppar i dig för att hitta vad som får dig att må bra.
Ingen har platt och tyst mage jämnt. Men om du behöver anpassa din vardag efter din mage är det något du bör ta på allvar i stället för att fortsätta med olika knep för att tysta ner obehaget. Ett första steg kan vara att gå till läkare för att utesluta sjukdom så som gluten- och laktosintolerans. Hos läkare kan du även få en remiss till dietist som kan hjälpa dig lägga upp en kostplan som får magen i mer balans. Om du inte har en dietist i närheten finns också digital behandling.
Sofia Antonsson är dietist och författare. Hon har själv haft IBS i många år och efter att ha provat det mesta på sig själv och sina patienter så började hon att arbeta med kostbehandlingen FODMAP år 2009. FODMAP är en kost med livsmedel som innehåller lite eller inget av de kolhydrater som tarmen har svårt att bryta ner.
Vad är de vanligaste orsakerna till magproblem?
– Genetiska faktorer kan påverka risken för IBS. Man kan födas med känslig tarm, säger Sofia.
Även antibiotika kan påverka tarmen. Så det är viktigt att bara ta antibiotika när det verkligen behövs. Efter en maginfektion är det också vissa som utvecklar IBS.
Andra saker som kan påverka är tillsatser i maten eller stress. Just stress är en stor bidragande faktor till att fler och fler har problem med magen. I dag är det ca 15–20 procent av alla som har IBS. Och antagligen många fler som påverkas av olika symtom. Tempot i samhället är högt, sociala medier bidrar till stress och många bor, jobbar och lever med en partner som de inte trivs med. Det kan vara svårt att ta alla steg på en gång. Men det kan göra stor skillnad att börja ta steg i rätt riktning.
En bra start kan vara att se över kosten. De flesta med magproblem mår bättre av att utesluta lök, vitlök, råg och vete. När magen sedan lugnat sig något kan det vara motiverande att ta nästa steg och kanske utesluta fler livsmedel och testa sig fram.
Behöver man alltid vara strikt med kosten vid magproblem och IBS?
– När magen är mer i balans och mer tålig så kan man absolut göra enstaka avsteg från den kost man vet man mår bäst av.
Du kanske tar en pizza en kväll med vännerna även om du vet att du kommer bli svullen efteråt, säger Sofia.
Finns det några kosttillskott som kan hjälpa?
– Jag brukar rekommendera magnesium för att får fart på tarmarna vid förstoppning och Husk, psylliumfröskal, som är avföringsnormaliserande, säger Sofia.
Även probiotika och då främst Bifidobakterier kan vara till bra hjälp vid magbesvär. De verkar bland annat antiinflammatoriskt i tarmen.
text Kathlin Levin • foto privat & © Rosshelen | Dreamstime
Symtom på IBS
Vanliga symtom:
Gaser, uppblåsthet, smärta/obehag, diarré, förstoppning, omväxlande avföring, ofullständig tarmtömning (att inte känna sig färdig på toaletten).
Mindre vanliga symtom:
Illamående, urinträngningar, smärta i axelområdet, trötthet, överdelsbesvär (halsbränna, illamående, rapar).
Alarmsymtom:
Blod i avföringen, ofrivillig viktnedgång, feber, debut efter 45 års ålder. De här symtomen hör inte ihop med IBS och bör utredas vidare!
KÄLLA: Boken Lugn mage med grön mat