Ryggont och smärta från nacke är så vanligt att nästan alla kommer få det i mer eller mindre utsträckning någon gång i livet. Hur kan vi förändra vårt sätt att leva för att slippa få ont?

Vid ryggont går smärtan ofta över av sig själv. Men det kan vara bra att ägna sin kropp lite tid då och då och fundera på hur man mår. Ett sätt kan vara att träffa en fysioterapeut, kiropraktor eller personlig tränare för att på så sätt få professionell hjälp med att sätta ihop ett träningsprogram som just du behöver.

Sebastian Garpenschöld är legitimerad kiropraktor
och personlig tränare

Sebastian Garpenschöld är legitimerad kiropraktor och personlig tränare och hjälper dagligen människor att bygga en stark, frisk och hälsosam kropp och livsstil. Redan på 1800-talet sa Edward Stanley att den som inte avsätter tid för fysisk aktivitet förr eller senare måste avsätta tid för sjukdom.

Är det så ”enkelt”? Räcker det att röra på sig för att må bra?
– Jag anser att det absolut bästa sättet att undvika skador och ledbesvär är rörelse. Motion och rörelse bygger en stark och motståndskraftig kropp och ger lederna smörjning genom att stimulera produktionen av ledvätska, säger Sebastian.
– Självklart beror det även på genetiska skillnader, aktivitetsnivå och sjukdomar. Men generellt skulle jag säga att den vanligaste gemensamma nämnaren hos en stor del av mina patienter är stress och bristande träning.

Vid vilka tillfällen i livet är det störst risk att få besvär med smärta?
– Även här finns ju många olika faktorer, men vid vissa tillfällen i livet finns en större tendens att åsidosätta sig själv och sin egen hälsa och välmående.
– Det kan handla om att man har barn i småbarnsåldern, en stressig jobbsituation eller andra faktorer som gör att man inte tar hand om sig själv i första hand, säger Sebastian.

Generellt sett gynnas alla av ett träningsupplägg som innefattar både pulshöjande aktivitet, muskelstärkande träning och rörlighet. I olika skeden i livet ställer vi olika krav på vad vi vill och behöver att vår kropp ska klara av. I yngre åldrar är det viktigt att hitta en träningsform som stimulerar träningsglädje och att man förknippar träning med något positivt. Det är även lättare att lära sig teknik och koordination i ung ålder. Kring pubertet och i tjugoårsåldern är ett utmärkt tillfälle att bygga en stark hjärtmuskel med konditionsträning och bygga muskelmassa och benstyrka genom styrketräning.

– Ju äldre vi blir desto större tendens har vi att bli mer stillasittande och inaktiva. Då blir det viktigare att lägga mer fokus på rörlighetststräning för att undvika skador, påpekar Sebastian.
Att träna styrketräning för att underhålla muskulatur och leder och inte förlora muskelmassa samt att promenera eller jogga för att bibehålla och stimulera bentätheten är ett bra upplägg för alla.

Vad är ditt viktigaste tips till dem som är stressade och inte tycker de har tid att träna?
– Det kan låta klyschigt men det viktigaste är inte alltid vad man gör utan att man gör något, säger Sebastian.
Ofta räcker det med att börja med enklare vardagsmotion som promenader, cykling eller jogging och kroppviktsövningar som man kan göra hemma, på jobbet eller utomhus.
Så använd den tid du har och gör det bästa av den.

text Kathlin Levin • foto privat
Foto i topp: © Martinmark | Dreamstime

- Annons -

Tidigare artikel”Jag var rädd för att bli maffians nästa offer”
Nästa artikelFetaostkräm – två recept