- Annons -

Hemma hos familjen Engström rättas veckans meny efter räddat matsvinn från den lokala livsmedelsbutiken. Men för Victoria handlar det svinnsmarta livet om väldigt mycket mer än bara mat.

Aptiten är på topp vid middagsbordet hos Engströms och just idag serveras hamburgare gjorda på ”svinn-färs” tillsammans med hembakade hamburgerbröd gjorda på ”svinn-fil” och grötrester. Victoria lämnar inget åt slumpen i kylskåpet. Häromdagen behövde hon ta rätt på en tomatsoppa med linser som barnen mer eller mindre hade ratat. Dessutom låg ett par portioner pasta i soppan. Victoria bestämde sig helt enkelt för att baka bröd. Soppan och pastan mixades med sparade grötrester och späddes ut med vatten till ungefär 1,5 liter vätska. Tillsammans med ett paket jäst, vetemjöl och lite cassavamjöl resulterade det i 6 limpor.
– Gissa vilka barn som snart ätit upp alla dessa limpor?!
Victoria skrattar.
– Svinnsmart handlar ju om att ta vara på det man har.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Många lägger fokus på att inte slänga mat, att använda sina rester i stället för att kasta, och att rädda mat som annars slängs i butikerna. En del går till och med så långt som att dumpstra, det vill säga att plocka kasserad mat i butikernas containrar, vilket kan vara olagligt, och det är inget Victoria skulle göra. Däremot slår hon ett slag för de röda prislapparna med ”kort datum” i matbutiken.
– Jag är från början vegetarian, men Martin äter gärna kött om han får. Och när jag såg att butiken ofta hade kött till halva priset på grund av kort datum så tänkte jag att det är ju bättre att jag köper och använder köttet än att djuren har dött i onödan och köttet bara slängs. Så jag började tänka om helt enkelt, berättar Victoria.
Ser hon sex paket nötfärs till halva priset så köper hon rubbet och fyller frysen. Likadant gör hon med smör och andra pålägg. Grädde och andra mejeriprodukter har lång hållbarhet efter bäst-före-datum och kan även det läggas i frysen.
– Jag började handla svinnsmart av miljöskäl men jag märkte ganska snart att man sparar väldigt mycket pengar och det blev nästan en sport att se hur mycket man kan få ihop för halva priset. Nu rättar vi alltid veckans menyer efter vad som finns till halva priset.

På Instagramkontot Svinnsmart får Victorias följare ta del av hennes matfynd från den lokala butiken och även se frestande exempel på svinnsmarta bröd och maträtter. Men här dyker det också upp en och annan bild på klädfynd och inredning.
– Jag blandar ju in mer i begreppet svinnsmart än bara mat. För mig handlar det även om att laga och lappa och ta vara på kläder. Att handla så mycket du kan second hand av miljöskäl. Det är ett intresse jag har haft ända sedan gymnasiet, och med stor familj känner jag att jag måste ta ännu större ansvar för miljön, säger Victoria.
Därför handlas i stort sett alla kläder begagnat, både till barn och vuxna. Även möbler och inredning köps begagnat – och den ekonomiska vinsten blir en välkommen bonus, inte minst i dessa tider.
– Jag tänker ju på mina barn, att de ska ha en framtid, och då är det vårt ansvar att se till att de får det.

Hur mycket involverar du barnen i det svinnsmarta tänket?
– Vi pratar jättemycket om det för att göra dem medvetna, inte för att skrämma upp dem men för att de ska upptäcka hur kul det är att handla billigt och begagnat.
Att Victoria själv fått med sig det sparsamma och svinnsmarta tänket tackar hon sin egen barndom för.
– Mamma har alltid varit duktig på att baka och ta tillvara, och idag driver hon en butik med återbruk. För många äldre är det här naturligt redan, man tar vara på det man har, man slänger inte. Nu är det dags för oss alla att ta tillbaka det här tänket, säger Victoria.

”Det är ju bättre för butiken att få 50 procent av priset än att maten måste slängas.”

Vilka är de bästa svinnsmarta fynd du har gjort?
Victoria skrattar och funderar, det är svårt att välja, men visst finns det några exempel som sticker ut.
– Pratar man kläder … haha … jag fyndar ju hela tiden. Men en gång i tonåren fyndade jag en jättesnygg hemmagjord festklänning som de hade hängt ut för 20 kronor. Det var helt sjukt, den var så välsydd att man kunde ha köpt den på vilken bröllopsbutik som helst. Den hade jag på många fester och bröllop genom tonåren.
Bästa svinnsmarta inredningsfyndet kostade 500 kronor.
– Vi köpte en hel soffgrupp, tv-bord, matgrupp och takkrona för 500 spänn. Dessutom fick jag med en jättefin ullpläd på köpet som bara låg där och som de hade tänkt slänga annars. Vi kunde inreda om hela huset!

Bästa svinnsmarta köpet i mataffären var när Victoria kunde fynda en stor laddning av riktigt dyra råvaror som fläskfilé, nötfärs och ostar.
– Jag handlade för 1200 kronor och allt hade egentligen kostat det dubbla. Vi är ju en stor familj, så det går ju åt. Men ibland brukar jag ringa mamma också – eller hon ringer mig – när vi ser att det finns saker billigt som vi kanske inte själva behöver.
Att köpa svinnsmart i matbutiken hänger till stor del på att man har ”turen” att handla i en butik som är duktiga på att hålla koll och märka upp varor med kort datum. Prata med din butik, råder Victoria.
– Var på dem och fråga. En del större kedjor har dragit ner rabatten till 20–30 procent vilket är trist, då köper inte folk i samma utsträckning. Jag tror att butiker skulle tjäna mer på att vara frikostiga. Det är ju bättre för butiken att få 50 procent av priset än att maten måste slängas.
Ett annat tips till den som vill köpa svinnsmart mat i butik är att vara ute i god tid.
– Vår butik öppnar vid 9 och senast kl 10 måste man vara där – eller strax innan stängning. Då kan man göra fynd!

Victoria Engström

Familj: Gift med Martin. Fem barn: Ivar 7,5 år; Einar, 6 år; Alvar, 4,5 år; Ragnar, 2,5 år och Frejdis 9 månader.
Bor: I Mullhyttan utanför Örebro
Arbetar: Föräldraledig från tjänst som undersköterska, jobbar lite extra som personlig assistent
Driver: Instagramkontot Svinnsmart och bistår sin mamma i butiken Fyra Systrar som säljer återbrukade inredningsdetaljer och möbler

Victorias 3 bästa svinnsmarta tips:

Ha bra översikt i kylskåpet. Märk upp matrester med datum, annars är det lätt att glömma. Vi äter nästan alltid gröt till frukost och eventuella rester lägger jag i en bygga där jag skriver datum så att jag vet när jag behöver baka.

Bra begagnade barnkläder hittar du i lokala köp- och säljgrupper på Facebook. Sellpy är ett annat bra alternativ där du kan hitta bra kläder och prylar både till barn och vuxna.

Blocka reklam från billiga klädföretag som kommer upp på Facebook. Det finns många skitföretag som blivit jättepopulära bland ungdomar, till exempel Shein. Mängder av kläder skickas från Kina, jättemycket returneras och måste förstöras – och de som gjort kläderna får i princip inget för det.

text Gabriella Mellergårdh • foto privat

Tidigare artikelYlva Jonsson Strömberg, Svenska Röda Korsets krisberedskapschef: ”Bara att tänka på olika kriser är att förbereda sig”
Nästa artikelPolisen och föreläsaren Nadim Ghazales väg från flykting till hela Sveriges polis: ”Utan hjälpen från kvinnorna i kyrkan vet jag inte vem jag hade varit”