- Annons -

Där är det – receptet på farmors nötkaka. Doftminnen letar sig in i medvetandet
och en värme sprider sig i bröstet. Den ska jag baka! Och sedan ska jag skapa
en tårta som jag kan garnera med hennes favoritblomma: tagetes.
Lilla farmor, jag önskar att du var här med mig under äppelträdet, snicksnackandes om trädgården och mumsandes din nötkaka. Varsågod, testa detta recept du också!
(Delat av Ulrika Davidsson)

För 6–8 personer
Smet:
1 dl hasselnötter
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
1½ dl strösocker
150 g smör

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Fyllning och dekoration:
Sojagrädde eller vanlig vispgrädde
Bär efter smak och säsong
Ätbara blommor (om du vill)

Förarbete:
1. Smöra och bröa en kakform.
2. Sprid ut hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen tills de har fått färg och skalet börjar lossna, cirka 15 minuter på 180 grader.
3. Lägg dem därefter i en handduk och gnugga av skalet. Mal sedan ner nötterna till ett grovt mjöl med en stavmixer eller i en matberedare.

Beredning:
1. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt därefter de mixade nötterna och vaniljpulvret.
2. Vispa ägg och socker kraftigt i ett separat kärl och häll sedan ner detta i bunken.
3. Smält smör och rör försiktigt ner det i resten av ingredienserna.
4. Häll ner smeten i din kakform och grädda på 180 grader i 35– 40 minuter. Låt kakan svalna i sin form en stund innan du stjälper upp den på ett serveringsfat.

Tårta:
1. Dela kakan så att den blir till två bottnar. Vispa grädden och lägg hälften på första botten tillsammans med bär efter tycke och smak.
2. Lägg andra botten över och täck med grädde. Garnera sedan med blommor och/eller bär – det säsongen bjuder på, helt enkelt.

Text och bilder är hämtade ur:
Livskraft
från trädgård & hav
av Kristin Lagerqvist
The Book Affair förlag

Tidigare artikelRabarber – och vaniljbullar
Nästa artikelUnder vandringen