12 bitar
1 dl torkade fikon
1 dl torkade aprikoser
1 dl torkade dadlar
3 msk konjak, eller färskpressad
apelsinsaft
200 g smör, rumsvarmt
3 dl brunt farinsocker
4 ägg
1 dl pekannötter, grovhackade
1 dl pistagenötter
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 dl cocktailbär
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen

Gör så här:
Skär fikon, aprikoser och dadlar i tärningar.
Lägg dem i en skål och häll över konjak eller apelsinsaft. Låt stå och dra 1 timme, gärna över natten.
Sätt ugnen på 150 grader.
Smöra och bröa en sockerkaksform,
1 1/2 liter.
Rör smör och farinsocker pösigt. Tillsätt ägg, ett i taget under konstant omrörning.
Blanda i konjaksfrukten, nötter, kryddor och cocktailbär.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör ihop till en smet och häll i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka
1 timme och 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
Slå in kakan i plastfolie och förvara den i kylen. Om du vill kan du slå på lite extra konjak. Lägg då kakan i en plastpåse eller burk.

Text och bilder är hämtade ur:
Baka Julens goda av Katarina Kling
Semic förlag

- Annons -

Tidigare artikelLingonkaka med glasyr
Nästa artikelMjuka pepparkaksrutor med citronfrosting