En julig variant som piggar upp i vintermörkret.
6 glas
2 apelsiner
3 äggulor + 3 äggvitor
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk nystötta
kardemummakärnor
500 g mascarpone
1 1/2 dl kallt starkt kaffe
1 dl cointreau eller
färskpressad apelsinsaft
20 savoiardikex
kakao
Riv skalet på 1 apelsin. Skala sedan båda apelsinerna med kniv och skär i hinnfria klyftor.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt i en skål. Blanda i apelsinskal och kardemumma.
Vispa försiktigt ner mascarponen till en jämn smet.
Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem i mascarponekrämen.
Blanda kaffe och likör eller apelsinsaft.
Täck botten i 6 dessertglas med kex.
Droppa över kaffeblandningen. Lägg på apelsinklyftor och bred på ett lager mascarponekräm. Upprepa samma sak en gång till: kex, kaffeblandning, apelsin och till sist ett lager mascarponekräm.
Sikta över kakao. Låt stå övertäckt i kylskåp några timmar. Sikta över lite extra kakao vid servering.
Text och bilder är hämtade ur:
Baka julens goda av Katarina Kling
Polaris Fakta