Lingonkaka med glasyr
10–12 bitar
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1 dl lingonsylt
Glasyr
3 dl florsocker
2 msk vatten
Dekoration
lingon och lingonris

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa med elvisp ägg och strösocker luftigt i en skål. Vänd ner smöret.
Blanda i kryddor, mjöl, bakpulver, grädde, sirap och lingonsylt och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en springform 22 cm i diameter klädd med bakplåtspapper.
Baka kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30–35 minuter. Låt svalna.
Glasyr: Mät upp och häll florsockret i skål, tillsätt vattnet lite i taget och blanda med en gaffel tills du får en bra konsistens. Häll glasyren över kakan och dekorera med lingon och lingonris.

Text och bilder är hämtade ur:
Baka Julens goda av Katarina Kling
Semic förlag

- Annons -

Tidigare artikelBordskalender 52 veckor – visdomsord
Nästa artikelFrukt- och nötkaka