- Annons -

Alla älskar morotskaka och just den här kakan gillar vi eftersom den inte är för söt och för att den håller länge. Använd gärna morötter i olika färger till garneringen.

2 stycken
250 g riven morot
80 g rostade pekannötter eller valnötter
60 g russin eller torkade tranbär
210 g konditorivetemjöl
8 g bakpulver
5 g bikarbonat
3 g malen kanel
2 g riven färsk ingefära
1 g malen muskotnöt
6 g salt
80 g farin- eller muscovadosocker
250 g strösocker
320 g neutral rapsolja
250 g ägg
Hacka morot, pekannötter och russin grovt i en matberedare eller för hand och lägg i en skål.
Väg upp alla övriga ingredienser och mixa slätt.
Tillsätt morotsblandningen och rör om till en jämn smet med slickepott.
Smöra två 1,2-litersformar (10 × 21 cm) och häll smeten i dem.
Baka av på 170 grader i ca 50 minuter. Gör stickprov med en sticka, när stickan är torr så är kakan klar.
Låt vila ca 10 minuter innan du tar kakan ur formen.
Låt svalna. Plasta in om kakan ska ätas senare.

Frosting
200 g mascarpone
½ citron, zest
80 g florsocker
100 g mjukt smör

Vispa upp mascarpone och citronzest.
Tillsätt florsockret och vispa 1–2 minuter. Lägg i smöret och vispa slätt.
Stryk frostingen på kakan
eller doppa kakan i frostingen och låt den sätta sig.
Dekoration
morötter
citron
sockerlag, se sidan 8

Hyvla morötter och lägg i en skål. Tillsätt lite citronskal med hjälp av ett ciseleringsjärn.
Koka en sockerlag och häll den varma lagen på morötter och citronskal. Låt svalna.
Häll av lagen och torka av morötter och citronskal med. Dekorera.

Text och bilder är hämtade ur:
Socker sucker av Frida Bäcke & Bedros Kabranian
Norstedts förlag

- Annons -

Tidigare artikelVad är baljväxter och vad är de bra för?
Nästa artikelSångerskan Sarah Åström om sin svåra livskris: ”Gud har aldrig varit så nära som han var då”