12 bitar

Botten
20 digestivekex (300 g)
100 g smör

Fyllning
500 g naturell färskost
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kondenserad sötad mjölk
(200 g)
100 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
5 dl minimarshmallows
2 1/2 dl salta jordnötter
220 g dumlekolor (1 påse)

Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk smör
1 krm salt

Botten: Mixa kexen. Smält smöret och tillsätt det i kexsmulorna. Blanda och häll smulorna i en springform, 22 cm i diameter, och platta till ytan. Ställ i kylen.

Fyllning: Blanda naturell färskost och florsocker i en skål.
Vispa grädde och vaniljsocker i en annan skål. Blanda ner grädden i färskostblandningen och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt den kondenserade mjölken.
Smält 50 g mörk choklad och 200 g mjölkchoklad i mikron eller över vattenbad och häll sedan ner det i smeten.
Tillsätt 3 dl minimarshmallows och 1 1/2 dl salta jordnötter. Häll ner smeten i formen och frys i minst 6 timmar.

Kolasås: Blanda grädde, sirap, strösocker, smör och salt i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Låt småkoka i cirka 10 minuter, rör emellanåt. Ta kastrullen från värmen och häll upp i en skål. Låt svalna något.

Vid servering: Ta fram cheesecaken 30 minuter innan den ska serveras. Toppa med
dumlekolor, de resterande salta jordnötterna, minimarshmallows, riven mörk choklad
och avsluta med att ringla över kolasås.

Text och bilder är hämtade ur:
Baka julens goda
av Katarina Kling
Polaris Fakta

- Annons -

Tidigare artikelJulig tiramisu med apelsin och kardemumma
Nästa artikelRensa och skapa lugn