Samosas är en av de vanligaste rätterna i Indien, men finns också i Mellanöstern och Nordafrika. De frasiga degknytena äts ofta som mellanmål eller snacks innan maten. De passar också perfekt till picknick och buffé, eller som en hel måltid, serverad med sallad och en god sås att doppa i. Knytena kan fyllas med vad som helst. Vanligast i Indien är potatis och ärter eller kryddig köttfärs. Men eftersom nästan alla jag känner älskar rätten palak paneer, indisk färskost med spenat, har jag provat mig fram till ett recept med den fyllningen. Turkiska börek är ju fyllda med just ost och spenat, så varför inte?
Veg samosas – palak paneer
4 portioner
2 msk rapsolja
2 gula lökar, hackade
1 färsk grön chili, hackad
400 g färsk babyspenat
½ tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
400 g paneer delad i små kuber
1 citron, zest
1 dl hackad färsk koriander
1 paket filodeg (à 250 g) eller smördegsplattor (à 450 g)
olja till pensling
salt
bakplåtspapper
Till servering
chilisås
tomathack (hackade tomater blandat med salt, lime, koriander, lite socker och chilli)
Sätt ugnen på 220 grader.
Värm oljan i en stekpanna och stek löken ihop med chilin tills löken har mjuknat och
är gyllene.
Lägg i spenat, salta lite och stek tills även spenaten är mjuk. Häll av eventuell vätska.
Tillsätt gurkmeja och garam masala. Fräs under omrörning några minuter.
Vänd ner paneer, citronzest och koriander i stekpannan. Smaka av med salt.
Dela filodegen i bitar som är cirka 15 x 15 cm. Lägg tre lager filodeg ovanpå varandra, pensla olja emellan. Vik så att det bildas en strut.
Fyll med spenat- och paneerröran, stäng sedan med sista fliken.
Eller om du föredrar smördeg: lägg smördegsplattor på en ugnsplåt och klicka på fyllning. Vik först ihop två motsatta flikar, sedan de andra två, och nyp ihop kanterna rejält, annars kan de öppna sig i ugnen. Pensla med olja.
Grädda i ugnen tills samosas är gyllene, cirka 15 minuter.
Samosas kan också fyllas med kryddig kött – eller vegofärs.
Text och bilder är hämtade ur:
Indien i mitt svenska kök
av Malin Mendel, Norstedts