6 portioner

Pajdeg
125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
en nypa örtsalt
en nypa torkad timjan
2 msk iskallt vatten

Fyllning
3 ägg
3 dl grädde
300 g lagrad ost, smulad (en del av osten kan bytas ut mot ädelost,
getost eller fetaost)
150 g valfri fyllning, t ex inlagda kronärtskockor, sockerärtor och
soltorkade tomater eller svamp och purjolök
1 tsk örtsalt
en nypa nymalen svartpeppar

Till servering
sallad

Gör så här:

Pajdeg
Enklast är att använda en matberedare, men det går bra att göra degen för hand också – tänk på att inte överarbeta den eftersom pajskalet då inte blir lika krispigt och fint. Mixa smör, mjöl, örtsalt och timjan till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa bara några sekunder tills degen går ihop. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter.
Tryck ut degen i en form med höga löstagbara kanter. Ställ in formen i kylen igen tills du är redo att förgrädda pajskalet. Värm ugnen till 225 °C.
Picka botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut formen och ställ åt sidan. Sänk ugnstemperaturen till 180 °C.

Fyllning
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, eller tills fyllningen stelnat.
Låt pajen vila minst 10 minuter så att den hinner sätta sig ordentligt.
Det går också bra att äta pajen kall. Servera med en sallad.

Text och bilder är hämtade ur:
Mat & Kärlek av Sofia Wood och Ingalill Hägglund
Nordstedts

- Annons -

Tidigare artikelRensa och skapa lugn
Nästa artikel”Jag vill ge mina barnbarn både rötter och vingar”