- Annons -

Ja det kan vara ett sätt att tillbringa kvalitetstid tillsammans. På EFS-gården i Åsljunga har ”Föräldrafritt” blivit en av årets höjdpunkter.

Lägret som sträcker sig över en helg varje vår brukar snabbt bli fullbokat av barn mellan 5 och 11 år som kommer med sina mor- eller farföräldrar, ja ibland även med en moster eller faster eller någon annan närstående vuxen. Men föräldrarna är portförbjudna.
Under två härliga dagar får vuxna och barn pyssla, snickra, paddla kanot och leka tillsammans.
– Man kan prova på många olika saker och det har varit särskilt uppskattat av många äldre som bor i lägenhet och annars inte kan göra sådana här saker med sina barnbarn, berättar Helene Nilsson, på EFS-gården.
Många av mor- och farföräldrarna som kommer till lägret med sina barnbarn har en djupt rotad tro på Gud som är en trygghet i deras liv.
– Och det här lägret har också blivit ett sätt för dem att föra det arvet vidare, säger Helene.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Från arrangörernas sida ser man det också som ett viktigt första steg i vad man hoppas blir en barn- och ungdomstid fylld med kristna läger.
– Man kan se förväntan men även lite oro i deras ögon, men eftersom de har tryggheten med sig i form av en vuxen de känner väl så känns allt bra för dem. Tillsammans med den vuxne får barnen prova att sova borta, lära känna nya kompisar och testa nya aktiviteter. Man kan riktigt se hur de blir stoltare och tryggare för varje minut som går, säger Helena Eriksson som arbetar på Salt Sydsverige, samarrangör för Föräldrafritt-lägren.
Och självklart går man till dukat bord på lägret.
– De vuxna njuter verkligen. Man ser hur de älskar att kunna ge all uppmärksamhet till barnen och slippa tänka på mat och annat praktiskt. Men de vuxna brukar också vara rätt trötta när det är dags att åka hem! säger Helena.

text Gabriella Mellergårdh • foto EFS-gården Åsljunga

Tidigare artikelJakten på det perfekta livet
Nästa artikelVårkänslor i New York