- Annons -

Häromdagen träffade jag en väninna som är lärare. ”Åh jag har en fantastisk klass nu!” sa hon och lyste upp. Sen blev hon tyst en stund, och leendet försvann. ”Fast jag har fått en ny kollega, och vi har väldigt svårt att samarbeta. Hon reagerar jättestarkt när det inte blir som vi planerat, eller när jag kommer med ett förslag hon inte tycker om. Och nu går jag runt med en klump i magen.”

Att må bra på jobbet handlar inte bara om att tycka om sina arbetsuppgifter, ha hanterbar belastning, ta sin lunchrast och få sin bensträckare utförd. Det är mer komplext än så. Vi har alla ett ansvar för vår egen hälsa, att försöka påverka den i positiv riktning utifrån de förutsättningar vi har. Men på jobbet utmanas vi ytterligare då vi förenas med andras personlighet och värderingar. Vi ska förhålla oss och fungera i sociala sammanhang, i företagsstrukturen, kulturen, och i den arbetsmiljö som råder. I mycket kan vi agera själva, påverka, men det finns en rad faktorer som är mer kopplade till arbetsgruppen. Genom att bli medveten om dessa, prata om betydelsen, så kan man tillsammans hitta sätt som gör arbetsplatsen till ett ställe man mår bra på.

Kommunikation är en grundpelare
Pratar vi om eller med varandra? Hur pratar, samt hur lyssnar vi? I positiv eller negativ anda? Allt detta sätter klimatet på arbetsplatsen, som sen smittar av sig på andra.
Ett fungerande samarbete och en känsla av att vi gör det här tillsammans är en given hälsofaktor. Det här kan ha att göra med hur väl man känner varandras personligheter. Ibland kan man som kollegor behöva hitta på saker utanför jobbet och göra något annat tillsammans. Det underlättar också för en annan viktig sak, nämligen humor och glädje. Finns väl inget som slår ett gott skratt!

Tydliga riktlinjer och bra ledarskap
Att veta vad som förväntas av mig gör det lättare att jobba. Frihet är härligt, men det är alltid gott att ha en chef eller kollega som kan stötta och hjälpa så att man drar i rätt riktning, och som kan ge konstruktiv feedback.
För många är det viktig att få känna sig delaktig i beslut som fattas på en arbetsplats. Och att känna att man har möjlighet att påverka sin situation betyder mycket för hälsan.

Uppmuntran gör underverk
Att få feedback och uppmuntran är en fantastisk motor som får välbefinnandet att fara i höjden. Och trots att det borde vara så lätt att ge och så självklart att man får, så är det en bristvara på många arbetsplatser.
Det finns en tecknad bild som dykt upp ibland på föreläsningar på två män som står med varsin hacka med stora stenblock framför sig. Den ena mannen suckar och säger ”Här står jag och hugger i en sten”, medan den andra stolt meddelar ”Jag är med och bygger en katedral!”. Att ha kunskap om och kunna se helheten, och slutprodukten, gör skillnad i motivationen för ens jobb. Då man inser att man faktiskt är med och bidrar till det som sen leder till något större, något bra, gör det arbetsuppgiften mer meningsfull. Då känner man sig själv betydelsefull och viktig.
Listan på vad som påverkar vår hälsa på jobbet kan göras lång. Sen har vi ju också allt det som ligger på organisationsnivå, som inte är lika lätt att påverka. Men vi får göra vad vi kan i det lilla, det kan få både dig och dina kollegor att må bättre.

10 påståenden att lyfta i din arbetsgrupp

På nästa personalmöte eller liknande sammankomst med kollegorna kan ni använda följande påståenden som diskussionsunderlag. Stämmer de, eller stämmer de inte? Är det något som behöver förändras, och i sådana fall hur?

  1. Vi har rak och öppen kommunikation till och med varandra.
  2. Vi har en positiv attityd när vi pratar med varandra.
  3. Vi har en bra arbetsmiljö.
  4. Vi är bra på att samarbeta och ställa upp för varandra.
  5. På vår arbetsplats har vi möjlighet att utvecklas.
  6. Vi är bra på att uppmuntra varandra.
  7. Vi får regelbundet feedback och uppskattning från vår chef.
  8. Här är man delaktig i beslut som fattas.
  9. Vi har god kännedom och insikt om företaget/organisationen.
  10. Vårt jobb har betydelse för andra.

10 saker du kan göra

1. Morgonpeppa
Hur är dina tankar inför att gå till jobbet? Förvänta dig något av dagen och bestäm redan nu hur du ska må när du går hem. Trött och grinig? Eller stolt och energifylld? Du kommer antagligen agera utefter ditt beslut.

2. Planera arbetsdagen
Läste en gång att ingen elitidrottare säger ”Åh, vad jobbigt att springa 9 mil” och ingen krigar i första backen. På samma sätt kan du tänka att din energi ska räcka hela dagen. Det är lätt att se alla uppgifter som ett enda stort berg. Gör ett ungefärligt schema för dagen så du har lite riktlinjer. Glöm inte lägga in andningshål.

3. Gör det jobbigaste först
Har du någon punkt på att-göra-listan som följt dig en längre tid? Som du känner motstånd inför? Börja med den! Det kommer göra resten av arbetsdagen och ditt sinne så mycket lättare.

4. Ställ in rätt fokus
Istället för att rusa från inlämningen på förskolan till ett möte så stanna upp en halv minut och byt fokus. Lämna det som var, ställ in din tanke på det du ska göra och bestäm hur du vill att du och de du ska träffa ska känna efter mötet.

5. Promenadmöten
Ta alla tillfällen du kan att röra på dig. Ibland tänker och pratar vi lättare när vi rör på oss. Ta mötet under en promenad, och sätt er sen och sammanfatta det när ni kommer in igen.

6. Boosta dina kollegor
Starta en positiv trend. Dela ut tre komplimanger eller kommentarer som uppmuntrar.

7. Skapa vardagsmagi
Även på jobbet är det bra med lite extra piff. Köp nya pennor, en ny kaffemugg eller tänd ett ljus på bordet i personalrummet, eller bjud dig själv och de andra på något gott.

8. Rensa luften
Finns det någon relation på jobbet som inte känns bra? Om du känner att du klarar av det, så boka in ett samtal med den personen. Behöver du hjälp så kanske du kan lyfta det med din chef.

9. En sak i taget
Effektivisera din arbetsdag. Du ska arbeta fokuserat utan multi-taskning, det vill säga göra en sak i taget. Stäng av mobilen när du har möte, eller när du sitter i slutskedet av en uppgift. Var närvarande i nuet.

10. Klappa dig själv på axeln
Förhoppningsvis får du höra ibland att du gör ett bra jobb, är en härlig person eller liknande. Skriv ner allt sådant och spara, sätt upp! Och var inte heller rädd att ge dig själv lite uppmuntran när du gjort nåt bra! Det ska också skrivas i blocket.

text Linda Ulmå

- Annons -

Tidigare artikel”Man är aldrig för gammal för att lära sig något nytt”
Nästa artikel”Beslutsångest handlar om en rädsla att välja fel”