- Annons -

Att förnya sina äktenskapslöften kan bli ett fint sätt att stärka relationen. En del gör det efter att man gått igenom en svår kris, andra har gjort det återkommande för att fira jämna bröllopsdagar. Men hur går det till?

Vi frågade Moni Höglund, komminister i Olaus Petri församling, Örebro:
– Antingen utformar man en förnyelse på egen hand och har den i enkelhet med varandra eller dem man vill ha med på den dagen. Man kan också be en pastor/präst vara med eller någon annan man har förtroende för att leda ceremonin. Det är väldigt fritt att utforma den efter eget tycke och smak.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Finns det särskilda regler för detta?
– Jag har inte sett att det finns någon ordning eller särskilda regler. Det är ju inte en juridisk handling utan en förnyelse av något man redan har sagt ja till. Det är fritt att forma den här ceremonin väldigt personligt så att det passar just det par som vill förnya sina löften.

Har du några praktiska tips för hur man kan utforma ceremonin?
– Skriv era egna löften utifrån hur er situation är nu. Det är en fantastisk möjlighet att få uttrycka inför er själva men också inför andra vad paret känner för varandra, vad man längtar efter, hur mycket den andra betyder, vad det gemensamma livet har betytt för er. Ta gärna med frågorna men utforma dem som en fråga om ” Vill du fortsätta att leva tillsammans …”
– Det kan också kännas bra att gå tillbaka till de löften man gav varandra förra gången. Kanske utgå från dem men formulera om dem utifrån här och nu.
– Om det finns barn med i bilden, låt dem vara med i själva ceremonin om de vill, läsa en dikt eller kanske sjunga en sång. Kanske finns det en sång som är parets egen sång, det kan också vara fint att ha med på ceremonin. Men det viktigaste är att varje par gör efter sin egen längtan och vilja. Att förnya sina löften går lika bra när paren är själva som att göra det i en gemenskap.

Hur vanligt är det att par väljer att förnya sina äktenskapslöften?
– När jag tittar på Svenska kyrkans hemsida på nätet så står det där att ”det händer allt oftare att par vänder sig till kyrkan med frågan om att förnya sina äktenskapslöften”.  Jag tror själv att dessa ceremonier är viktiga och kommer att öka ju mer man pratar om att det finns möjlighet att göra det.

Vad känner du själv inför den här typen av ceremoni?
– Jag tycker att det här är väldigt bra. Jag har själv varit med om under min tid som pastor i EFK, att leda en förnyelseceremoni tillsammans med min man. Det var ett par som i samband med sin födelsedagsfest bjöd familj och vänner att vara med och samtidigt förnyade sina äktenskapslöften. Den ceremonin innehöll sång och musik, ett kort tal, frågorna, bön och välsignelsen. Jag har också tillsammans med min man haft flera kurser ”friskvård för relationen”, och i samband med några av dessa har vi avslutat kursen med förnyade löften och bön.

Skulle du kunna tänka dig att förnya dina löften till din man?
– När vi hade varit gifta i 20 år ”förlovade” vi om oss och gav varandra förnyade löften. Det gjorde vi hemma i köket, sent en kväll tillsammans med våra barn.
– Att förnya sina löften är att säga: Jag vill fortsätta att älska, dela, respektera, vara trogen. Just det att komma ihåg de löften man gett till varandra och leva med dem mitt i vardagen och lova igen. Under åren som gått som gifta har en hel del förändrats, vi förändras. Att förnya sina äktenskapslöften kan vara ett sätt att säga att jag älskar dig för den du är nu. Jag ser det som viktigt i våra dagar att jobba med äktenskapets friskvård och det här är verkligen en del i det arbetet.

text Gabriella Mellergårdh

Tidigare artikelKärlekssemestern blev en nystart
Nästa artikelDen onödiga oron