- Annons -

”Tårar av tacksamhet rinner utmed mina kinder, men också en obeskrivlig saknad … så tomt!”. När Marina läser inlägget på Instagram som hon själv skrev i höstas kommer tårarna tillbaka. Men sönernas flytt blev också en start på något nytt.
– Man vet att det ska komma, men man förstår det inte förrän man är där själv, säger Marina Andersson.

När äldste sonen Alberth flyttade för två år sedan blev det så otroligt påtagligt att det fattades en vid middagsbordet. Både Marina och maken Andreas insåg att de måste börja vänja sig vid ett nytt liv. Coronapandemin gjorde visserligen att de fick extra mycket tid tillsammans med yngste sonen Petrus, men samtidigt försökte de att förbereda sig mentalt för det som skulle komma.
– Likaväl som man behöver förbereda sig när två blir tre så behöver man förbereda sig för att komma tillbaka till tvåsamheten igen. När vi får mer tid bara vi två så vill vi inte leva parallella liv, vi vill leva tillsammans, förklarar Marina.

För henne och Andreas fick förberedelsen ett praktiskt uttryck när de började bygga ett badrum i källaren som ett komplett litet hemma-spa med dusch, bad och bastu.
– Det är ett gemensamt projekt för oss, något som höjer vår livskvalité. Det gäller ju att hitta de där sakerna som är ”vi”, säger Marina.
Ett annat ”vi” har de funnit på golfbanan. Andreas har sedan tidigare spelat golf med sönerna.
– Och jag har faktiskt tagit grönt kort för att ha möjligheten att spela med Andreas, nu när han inte spelar med killarna. Då kan vi två göra det tillsammans, berättar Marina.

Men trots alla förberedelser så slog känslorna till med full kraft när Petrus packade väskorna och flyttade till Stockholm för studier i början av hösten.
– Jag gläds ärligt med honom att han är där, men tomrummet – det måste jag bearbeta. Därför la jag ut en del på Instagram bara för att erkänna och bekräfta för mig själv att nu är det så här.
Inlägget visar ett välstädat och tomt pojkrum. Marina skriver: ”Allt har sin tid” är verkligen sant, och nu är även Petrus tid hemma hos oss ett avslutat kapitel. Så naturligt och ändå så känslomässigt. Tacksam att Andreas och jag har varandra! Vi visste ju att grabbarna var ett lån och flytten idag ett mål och en dröm som blev sann, men det kommer att behöva bearbetas ett bra tag.
– Och vi kan ju alltid hålla kontakt. Jag kan ringa och kolla om de har tid att prata, jag kan skicka ett sms, och vi har familjechatten. Men vår relation förändras från praktisk omsorg till att vara mer kommunikativ – på deras villkor. De behöver inte bolla allt med oss längre, men vi kan vårda vår relation och vår kommunikation, säger Marina.

Och nu är det framför allt tid att vårda tvåsamheten.
– Både Andreas och jag jobbar mycket och även om vi i teorin har lättare att hitta på saker tillsammans nu så har vi mycket på gång även på kvällarna. Därför har vi bokat varannan måndagskväll med tid bara för varandra. Vi vill känna att vi kan välja varandra på ett tydligt sätt.

text Gabriella Mellergårdh • foto Charlotta Lindqvist

Marina tipsar – var rädda om varandra!

Så länge man har barn hemma så försöker de flesta föräldrar att inte bråka öppet inför dem. I stället reder man ut konflikterna lite senare, när känslorna ofta har lugnat ner sig. Risken när barnen flyttar är att konflikterna exploderar i stunden, utan skyddsnät. Men det går att vakta sin tunga och vårda relationen. Välj dialog i stället för konfrontation!

Empty nest syndrome – och hur du kan förbereda dig

  1. Gör en lista på alla roller du har, förutom att vara förälder. Börja med det självklara, exempelvis ”fru/man, syskon, dotter/son, vän” och fortsätt med roller som ”anställd, företagare, frivilligarbetare”.
  2. Gå igenom din lista och fundera på vilken av de här rollerna som du skulle vilja lägga mer tid och energi på att utveckla. Är det dags att vårda kärleken mellan dig och din man? Investera mer tid i vänskapsrelationer eller andra familje-
    relationer? Kanske kan du få mer tid att utveckla ditt företag eller din karriär?
  3. Gör en lista på alla dina intressen – och se till att få med även sådant du ägnade dig åt innan du fick barn, eller sådant du drömt om att lära dig. Kolla in kursutbud, föreningar och organisationer – kanske finns det något där som väcker ditt intresse.
  4. Vänta inte tills barnen flyger ur boet, börja redan några år tidigare med att utforska nya intressen och stärka dina andra roller i livet.
    Empty nest syndrome är inte en klinisk diagnos, men det är ett uttryck som beskriver de blandade känslor som ofta drabbar föräldrar när barnen flyttar hemifrån. Kom ihåg: det är normalt att känna sig så här. Du är inte ensam.
    Källa: Grow, WebMD, MayoClinic.org
- Annons -

Tidigare artikelDe sålde villan och lever vanlife i Nordafrika
Nästa artikelDubbellivet är över för Linda