Över 106 000 systrar. Det får man om man är medlem i nätverket “Heja Livet”. Nätverket startades för att visa att kvinnor kan ge stöd till varandra. Här behöver ingen känna sig ensam.
”Heja Livet” föddes hösten 2014. Drivkraften var en nyfikenhet på att se vad som händer när man samlar kvinnor i ett gemensamt rum. Emely Crona Stenberg och Carro Levy möttes i Stockholms PR-värld och konstaterade att det var en ganska tuff miljö med vassa armbågar. Emely är 33 år, från Skåne men bosatt i Stockholm. Hon har en bakgrund inom PR/Marknad med erfarenhet av event, projektledning och sälj. Hon är utbildad florist med skrivardrömmar och en stor kärlek till livet, mat och skratt.
I ett samtal med Emely berättar hon hur det som skapades tillsammans med vännen och kollegan Carro blev något större än vad de kunnat tänka sig, något som kom att förändra människors liv.
– Med värderingar som bottnar i systerskap, trygghet och öppenhet engagerar och skapar ”Heja Livet” sammanhang för kvinnor. Det är ett socialt nätverk, en kommunikationsplattform och ett supportforum, som behandlar och förmedlar inom kategorier som hälsa, karriär, psykisk ohälsa, personlig utveckling med mera. Vi lyfter aktivt kvinnor i olika skeden i livet, bryter tabun och värnar om ett sunt klimat kvinnor emellan; från en personlig vinkel till samhällsnivå.

Vilken typ av gemenskap möter kvinnor här?
– Den varmaste och finaste man kan få på digital nivå. Vilka ämnen som än tas upp så bemöts de med stor kärlek och värme. Det är rättvis och konstruktiv kritik och väldigt resultatinriktad. Det som händer är att du i princip har en armé av kvinnor som håller dig om ryggen och kommer med bra och tydlig feedback.

Hur kan en sida som er hjälpa den som känner sig ofrivilligt ensam?
– I det samhälle vi har skapat idag tror jag ensamhet både kan öka samt ”botas” av sociala medier. Hittar du rätt och hamnar i en community likt ”Heja Livet” så vet jag med säkerhet och erfarenhet att du kan få vänner för livet. Grundidén med “Heja livet” är att det ska vara en trygg plats på internet, en famn, att ingen ska känna sig ensam. Internet är fantastiskt, men där finns människor som inte är snälla, folk kan vara hemska. Vår grupp bygger på att man är respektfull och schysst, och vi är jättenoga med att det efterföljs.

Hade du en tanke kring att det skulle bli så stort?
– Inte en blekaste aning. Som tur är exploderade det hela till ett positivt monster istället för ett elakt sådant. Det är fantastiskt att stämningen fortfarande är så god och att det dagligen blir så fina resultat och skapas så många möjligheter från norr till söder i vårt avlånga land. Jag är otroligt stolt och supertacksam för alla som väljer att vara medlemmar i vårt nätverk.

Vad har ni för planer inför framtiden?
–Vi gör mängder av sociala event utanför datorskärmarna. Nu är nästa steg att fokusera på kvinnors drömmar och vilka möjligheter och styrkor de besitter. Vi vill hjälpa dem att nå nästa nivå, både på ett personligt och karriärmässigt plan, men vi vill visa dem att man kan göra det på ett hållbart sätt, både för världen och för dem själva.

Har du någon erfarenhet av ofrivillig ensamhet?
– Det har jag absolut, båda mina föräldrar gick bort inom loppet av tre år. Det drog med sig en stor våg av ensamhet som nu efter 4 år äntligen har börjat släppa. Jag har förstått att jag kan bära med mig dem i hjärtat och verkligen känna den värme och kärlek som jag saknar varje dag.

Tips till dem som känner sig ensamma?
– EN vän är också en vän. Det är inte mängden som betyder något utan vad just den personen gör för dig eller vem det är. Låt det vara vem som helst, kanske till och med vad som helst. Ibland är ensamheten som mest påtaglig när jag är runt massvis av folk. Försök hitta styrkan i att ensam är stark, men också luta dig tillbaka på att det finns någon för alla, även när det gäller vänskap.

text Frida Funemyr • foto Mikael Lundblad

Solskenshistorier från Facebookgruppen “Heja livet”

En medlem skrev ett inlägg om att hon inte hade någon att fira nyår med. Responsen blev stor och till slut var det 30 tjejer som aldrig förut hade träffats som firade tillsammans. Många av dem är i dag bästa vänner.
För cirka två år sedan erbjöd en medlem att skjutsa hem tjejer när de varit ute sent. Inlägget fick över tusen reaktioner och nu finns gruppen ”Kvinnoskjutsen” i både Stockholm och Uppsala med över tvåtusen medlemmar.
En dotter gjorde ett inlägg om att hennes mamma ville träffa en partner. Hon fick massor av svar och några månader senare blev mamman tillsammans med en man som var pappa till en annan medlem.  
En kvinna föreslog att man skulle starta en “Heja livet”-kör. Kören har nu haft bland annat en julkonsert i Berwaldhallen i Stockholm.
En kvinna undrade om någon ville hjälpa henne att fira hennes kompis som tog studenten men som inte kunde ha ett ”riktigt” firande eftersom hon lever med skyddad identitet. Ett trettiotal medlemmar överraskade studenten med presenter och blommor.
En medlem berättade att hon utsattes för våld i sin relation. Flera erbjöd såväl juridisk hjälp som stödboende. Tack vare responsen startades kvinnojouren ”We help women”.
- Annons -

Tidigare artikelAtt leva med en man med Aspergers syndrom
Nästa artikelKyrkans stödgrupp bryter ensamheten