- Annons -

Att ha gemensam tid är viktigt för Petra och Marcus Runby. Likaså att odla gemensamma intressen. Och kanske är den allra viktigaste nyckeln till en god kärleksrelation att man lär sig att gilla vardagslunken.
– Alla tidningar och media matar ut budskap om hur man ska bli den perfekta partnern, hur man ska få ut mesta möjliga av sin kärleksrelation och hur man ska ta det till nästa nivå. Men jag tycker inte att man ska ha så höga förväntningar på varandra, säger Petra.
– Nej, precis. Jag tycker vardagstugget är ganska gött. Man får lära sig att gilla vardan. När man är vuxen är ju livet ganska mycket grå vardag, och kan man lära sig att gilla den så är ganska mycket vunnet, menar Marcus.

De har varit gifta i 23 år och har tre barn varav den äldsta har hunnit flyga ur boet. Och visst har det varit mycket vardag under åren tillsammans. Utmaningar också. På sista tiden har många par i deras närhet valt att gå skilda vägar och det sätter såklart igång tankar kring den egna relationen. Petra och Marcus har valt att sätta en liten guldkant på sin egen vardag.
– Vi har faktiskt skapat en ny rutin. En av oss går ner och hämtar tidningen, fixar kaffe, brer några mackor och häller upp lite fil. Sen äter vi frukost i sängen i nästan en timme, varje morgon, berättar Petra.
Och visst var det lite av en uppoffring i början för den morgontrötta hustrun som gärna ställde klockan så sent som möjligt för att få sova lite till. Men nu vill ingen av dem vara utan den goa mjukstarten varje morgon.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Vi äter frukost i sängen i nästan en timme, varje morgon.

Att ha tid tillsammans som par och som familj har alltid varit viktigt för Petra och Marcus. Båda jobbar som lärare vilket har gett dem en stor fördel, menar Marcus.
– Under alla år har vi aldrig behövt bry oss om det där med semester. Våra barn har alltid haft sommarlov och vi har som familj haft den där lediga tiden tillsammans. Man har liksom aldrig känt den där stressen att man måste hinna med allt möjligt på semestern. Vi kan jäsa bort tre veckor om vi vill.
– Ja, men då börjar jag bli rastlös! skrattar Petra.
Hon vill gärna att det händer grejer, och båda hittar gärna på saker tillsammans.
– Att hitta egentid som par är något man alltid måste tänka på och jobba för. Vi fick det rådet redan när vi gick i äktenskapsskola innan vi gifte oss. Och man pratar ofta om att det är svårt att få till under småbarnstiden, men jag tycker nog att det är ännu tuffare för relationen att vara tonårsförälder. Då har man ju absolut ingen egentid som par! Var man än är, alla tider på dygnet, så är det tonåringar överallt.

Lösningen för herr och fru Runby blev att börja odla en del nya intressen – tillsammans. Marcus började löpträna med några av sina grabbkompisar. Så frågade han Petra – ska du inte hänga på? Jo, självklart! Nu springer de tillsammans med familjens hund. Likadant var det med långfärdsskridskorna, Marcus började och Petra hakade på.
– Det gäller att bjuda in varandra i stället för att bara odla egna intressen, menar Marcus.
Plocka kantareller och spela musik tillsammans i kyrkan är andra gemensamma intressen.
– Det är ju kul att va ihop, roligt att göra grejer tillsammans!
Ett annat nytt och gemensamt intresse är det gamla kapellet som blev till salu i de småländska skogarna och som numera är familjen Runbys fritidshus.
– Det är ju inte alltid ungarna vill följa med dit, så där har vi verkligen chansen till egentid. Där får man möjlighet att prata färdigt, säger Petra.

text Gabriella Mellergårdh • foto privat

Tidigare artikelEntreprenörerna bakom Swedish Stockings: ”Vi tillverkar miljövänliga nylonstrumpor”
Nästa artikelLivsviktigt hjälparbete i ett halvt sekel