Vi tänkte när vi gifte oss att det skulle vara vi resten av livet. Det fanns inget annat. Och jag tror att de flesta som gifter sig har den grundinställningen, även om man säger ”fast man kan ju inte veta”.
Orden är Moni Höglunds. Det har gått 36 år sedan hon och Willy gifte sig. Vi möts i ett videosamtal om kärleken och livet. Moni och Willy har levt tillsammans i både lust och nöd, de har också arbetat tillsammans, alltid med människan i fokus. De har mött andra par, unga och äldre, par i giftastankar och par som hållit ihop länge. Och när samtalet förs in på begreppet livslång kärlek kan det i vissa sammanhang bli lite känsligt, menar Moni.
En reaktion som de ibland stöter på är att människor värjer sig för känslan av präktighet. ”Lätt för er att prata om livslång kärlek, för ni har väl inte mött något besvärligt.”
Men skenet bedrar, Moni och Willy skrattar högt där de sitter tillsammans i soffan hemma i Örebro.
– Det har varit väldigt mycket upp och ner, fram och tillbaka, mellan oss. Vi gifte oss, fick barn, bytte jobb, byggde kyrka och jobbade väldigt mycket tillsammans som pastorer med delad tjänst. Vi fick kämpa rätt mycket. Många gånger hade vi jobbet med oss ändå in i sovrummet, berättar Willy.
– Ekonomin har varit jobbig ibland. Och andra personliga saker som vi inte delar med så många har skapat tuffa perioder, fortsätter Moni.
– Men vi har alltid haft väldigt roligt ihop, med många gemensamma intressen, säger Willy.
Fotbollen, motorcykeln, barnen och familjen – jo Moni och Willy har inte haft svårt att göra roliga saker tillsammans.
Fyra barn föddes ganska tätt i familjen, sen kom en femte sladdis. Hur hittar man balansen i jobb, familj och kärleksrelation?
– Vi har nog balanserat varandra väldigt mycket, för vi är ganska olika. Vad var det Johannes Söderberg (producent för tv-gudstjänster, reds. anm.) sa när han beskrev oss? Jag är axeln, du är propellern? säger Willy.
– Jag är väldigt mycket närvarande i det jag gör, just där jag befinner mig, och det är en viktig del i en parrelation. Men balansen är svår, ibland tar saker överhand, och det får man vara uppmärksam på, säger Moni.
– Och så får man vara generös mot varandra, konstatera att ”nu är det så här den här perioden – men vi hittar tillbaka till varandra”, säger Willy.
Acceptans är också viktigt i en parrelation, menar Moni:
– När du lever i en relation kommer det alltid att gå upp och ner. Acceptera det, var inte rädd för det. Det är inte lätt i de tuffa perioderna, men då är det ännu viktigare att våga ta de här samtalen och förstå att det är ett jobb. Att vara överens om att vi vill det här.
Familjen Höglund har vuxit med åren, tre av barnen har gift sig, ett av barnen bor sambo och ett bor fortfarande hemma, och åtta barnbarn har kommit till. Statistik visar att många skilsmässor idag sker bland 60-plussare som går in i en drastisk livsförändring när barnen flyttat hemifrån. Men Moni och Willy har mer än någonsin insett styrkan och förmånen att fortsatt vara tillsammans.
– Att få vara med om våra barns bröllop och att få barnbarn är stort att få uppleva som helt par. Det är en förmån, konstaterar Willy.
Under en lång period höll Moni och Willy kurser för par på temat friskvård för relationen, ”Inte bättre eller sämre – bara olika”. Kurser som inbjöd till samtal och delande – och som faktiskt även har varit till stor hjälp för kursledarna själva.
– Det är en styrka att se att man brottas med samma saker, som ekonomi, barnuppfostran och jämställdhet. Man inser, både vi och de, att det tillhör en relation. Och att vara kursledare har också ställt krav på oss. Vi kan ju inte stå där och be andra par göra saker som vi själva inte är beredda att göra, konstaterar Moni.
På vägen hem efter en kurs har de ofta haft saker att bearbeta.
– Man delar ju mycket i en sån här grupp, sånt som vi också har tagit till oss och fått hjälp av. Så det har verkligen varit ömsesidigt, säger Willy.
En nyckel som de har använt sig mycket av både i kurserna och i sin egen parrelation är ”kärlekens fem språk” som identifierats av psykologen Gary Chapman. Ofta visar man kärlek så som man själv vill bli bemött, men det är inte självklart att den andre uppfattar kärlek på samma sätt. Ofta är det precis tvärt om, något som Willy och Moni upptäckt av egen erfarenhet.
– Mitt primära språk är tjänster och handlingar, att Willy gör saker för mig, men också tid tillsammans, säger Moni.
– Och mitt primära språk är fysisk beröring men också uppmuntran och komplimanger. Och det som låg först på min lista hade Moni sist på sin och det som låg först på Monis lista hade jag sist!
Willy skrattar. Samma tvärt-om-situation har de sett hos många andra par. Man talar helt enkelt olika kärleksspråk och så länge man inte är medveten om det är risken stor att man pratar förbi varandra – och inte känner sig älskad.
– Jag vill verkligen uppmana alla par att lära känna de olika kärleksspråken så att man kan förstå varandra och visa kärlek på ett bättre sätt, säger Willy.
Moni & Willy Höglund
Gifte sig: Den 3 mars 1984
Familj: Fem barn med respektive – och åtta barnbarn
Gemensamma intressen: Fotboll, motorcykeln – och familjen
Hemligheten bakom livslång kärlek?
Moni och Willy Höglund delar med sig av sina fem bästa råd:
- Ni är inte bättre eller sämre, ni är bara olika. Undvik all jämförelse och värdering i en relation. Alla är olika och inget är varken bättre eller sämre.
- Ha roligt ihop! Humor är en stor gåva när du också vågar skratta åt dig själv.
- Sluta aldrig prata. Ingen kan läsa den andres tankar, inte ens om man varit gifta i 36 år.
- Prata om era förväntningar. Man kan ha olika förväntningar på allt ifrån semester till vad man hoppas få ut av de närmaste tio åren.
- Var generösa mot varandra. Tänk goda tankar, förutsätt det bästa och slösa med kärlek på din partners språk.
Vilket kärleksspråk talar du?
Enligt Gary Chapmans teori finns det fem olika
sätt att visa kärlek:
Genom fysisk beröring.
Genom gåvor.
Genom att prioritera tid tillsammans.
Genom tjänster och handlingar, att göra saker för den andre.
Genom bekräftande ord, komplimanger och uppmuntran.
Alla människor har ett primärt språk och ofta även ett sekundärt, som talar om för oss att vi är älskade. Ofta är det också det språk du använder för att visa kärlek till andra. Men om vår partner talar ett annat språk är det viktigt att visa kärlek på rätt språk för att verkligen kommunicera kärlek.
text Gabriella Mellergårdh • foto Ulla-Carin Ekblom