- Annons -

Visst är det fortfarande många som träffas genom vänner och bekanta, kanske i kyrkan eller på någon annan plats för gemensamma intressen. Men nätdejting har blivit det absolut vanligaste sättet att finna kärleken idag.

Ungefär var fjärde relation idag börjar på nätet, och framför allt för den som känner sig obekväm i mingelsituationer kan nätdejting vara ett bra alternativ.
– Det kan vara skönt att sitta hemma i sin egen vrå och börja lära känna någon. Om du nätdejtar är det inte bara utseende eller kroppsspråk som avgör vem du pratar med, säger Hanna Möllås, parterapeut och sexolog.
Men att dejta på nätet skiljer sig en del från dejting i verkliga livet. Den allra vanligaste frågan brukar vara:

Kan man dejta flera på samma gång?
– Att ha flera kontakter samtidigt är nog en del av spelets regler när man dejtar på nätet, men det är viktigt att du visar respekt, säger Hanna.
Ett faktum är att du åtminstone i början vet väldigt lite om den du fått kontakt med på nätet. Du vet i regel inte om det ens finns någon kemi emellan er förrän ni träffas på riktigt. Av den anledningen brukar det anses mer okej att nätdejta flera personer samtidigt.
Det hela handlar lite om vilken definition du har på dejting. För vissa är detta ett väldigt seriöst ställningstagande. För andra innebär en dejt att ta en kaffe ihop och se vad som händer. Självklart kan det bli missförstånd utifrån detta, menar Hanna.
– Men du kan fråga dig själv om du skulle vilja att den du nätdejtar också har kontakt med någon annan. Det ger en fingervisning om när det är dags för dig att säga upp de andra kontakterna.

Visste du att…
Enligt en marknadsrapport för den svenska nätdejtingmarknaden 2014-2015 omsatte branschen 275 miljoner svenska kronor under 2015.

Hur ärlig ska man vara när man nätdejtar?
Det är väl sällan som oärlighet lönar sig, men ärlighet i början av en relation kan vara svår, menar Hanna. För man kanske inte alls vet vad man själv känner, och det är svårt att förmedla.
Vissa säger till exempel helt öppet: Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag vill, men det vore trevligt att träffas och se hur det känns.
– Nätdejtingsajterna är idag många gånger vår tids ”arrangerade äktenskap”. Någon annan hjälper mig att välja ut några som kanske skulle passa. Men sen måste jag ta ett eget beslut. För den som är i 40-årsåldern eller äldre finns det mycket som kan stressa när man vill möta någon. Det kan handla om att man vill bli förälder och starta en familj. Det kanske inte är det första man säger till någon, men det är viktigt att inte dölja sina egna önskningar för länge. Då kanske man riskerar att tappa bort sig själv. Vi får inte glömma att man aldrig kan känna en person till fullo. Man kan leva med en människa i många år och upptäcka nya saker hela tiden. Så glöm bort illusionen att man måste veta allt om personen innan man blir mer seriös.

Hur talar jag om på ett snyggt sätt att jag inte vill gå vidare?
– Det brukar vara olika beroende på hur nära man kommit varandra innan man tagit detta beslut. Har man träffats flera gånger bör man ha som regel att inte avsluta relationer via telefon eller mail. Avslut i en relation är bland det svåraste som finns, säger Hanna.

Om jag vill gå vidare och träffas på en riktig dejt, är det något särskilt jag ska tänka på?
– Innan man träffat en person kan det vara lätt att skapa ett luftslott, man bygger samman chattandet med sin egen fantasi och får fram någon man verkligen gillar. När man väl möts så stämmer inte den bilden. Det kan vara bra att påminna sig själv om att det är helhetsintrycket som är viktigt, inte alltid detaljerna. Att finna någon som känns rätt är viktigt, men många gånger skulle människor må bra av att fokusera på att vara den rätte/rätta. Att träna sig i att vara ärlig och rak, men samtidigt ödmjuk inför livets svårigheter.

Fördelar och nackdelar med nätdejting:
+ Att sitta hemma i sin egen vrå och lära känna någon utan att bara utseende och kroppsspråk avgör vem du pratar med.

– Du utsätts för ganska tuff bedömning, något du måste vara beredd på när du registrerar dig på en dejtingsida.
Kom ihåg:
Om en person verkar för bra för att vara sann så är det fullt möjligt att det är så. Se till att du själv är ärlig i din egen profil.
Vilken nätdejtingsajt du väljer avgör till viss mån också vem du har chans att träffa. Och det finns många oseriösa aktörer så kolla gärna referenser/recensioner innan du registrerar dig. Söker du någon med en kristen livssyn finns bland annat Kristendate.se och Solid Love.

”Jag har nätdejtat flera gånger men tycker att det är svårt att träffa någon. Just nu funderar jag faktiskt på att gå ur. När jag började var jag jättenervös och jag har aldrig till exempel lagt ut mitt namn eftersom jag vill vara lite skyddad.
När jag har träffat någon på nätet vill jag ganska snart träffa den personen i verkligheten för att se helheten. Jag tycker att det är fel att ha flera dejter på gång samtidigt eftersom du blir personlig väldigt snabbt och det vill man inte vara med flera. Det handlar så otroligt mycket om respekt, något som lätt försvinner vid nätdejting. Min upplevelse är att många gömmer sig bakom datorn och inte visar sitt sanna jag. Jag förväntar mig mer, särskilt av kristna män.”
Kvinna 42 år

”Jag har nätdejtat till och från i 5-6 år. Hittills har det aldrig lett till något längre förhållande. Sen ett år tillbaka har jag testat Tinder med varierad framgång. Jag kan tycka att det blir lite väl ytligt eftersom det bygger på bilder och extremt korta presentationer, det är lätt att välja bort någon baserat på en bild. Men å andra sidan är det ju lite som krogen men man kan sitta hemma i soffan istället. Och det finns så klart guldkorn även om det kan kännas tröstlöst ibland. Jag träffas gärna i verkliga livet ganska snabbt efter en ”match”, det ger inte så mycket att chatta… Och det är ju roligare att träffas på riktigt. 
Anledningen till att jag nätdejtar är för att jag vill träffa någon att så småningom leva tillsammans med. Just nu träffar jag en tjej sedan ett par månader tillbaka, känns nästan som en lottovinst. Jag har raderat tinder-appen och hoppas att det förblir så.”
Man 31 år

text Gabriella Mellergårdh

- Annons -