- Annons -

Att hitta någon att älska är en sak – att älska den du hittar är en helt annan utmaning. Och för att klara av den behöver du först älska dig själv.

Det menar Alf B Svensson, psykologen och författaren som är aktuell med sin tionde bok, en bok som började sälja redan innan den lämnade tryckeriet. För vem vill inte ha svar på frågor som ”Hur blir jag älskad för den jag är?” och ”Är livslång kärlek bara en romantisk dröm?”?
– Det här är kanske den viktigaste boken jag har skrivit. Jag har nog lagt ner lika mycket tid på den här som på de andra nio böckerna tillsammans, säger Alf.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Cilla Stjernbergs intervjuer med ungdomar
ligger till grund för boken ”Hitta någon att älska –
älska den du hittar” (Libris 2020)

”Hitta någon att älska – älska den du hittar” (Libris 2020) har tagit just ungdomars frågor som utgångspunkt. Socialpedagogen Cilla Stjernberg har gjort intervjuer med tonåringar och unga vuxna för att ta reda på vilka funderingar de egentligen har kring kärlek och sex. Och när ungdomarna fick frågan om vad man saknade mest i skolans undervisning om sex och samlevnad så var det ett område som stack ut bland alla andra:
– Läroplanen säger att undervisningen ska ge hopp för framtiden, men ändå får du inte lära dig något om hur man får ett förhållande att hålla, säger Alf.

Han är tydligt frustrerad.
– I skolan där RFSU fått monopol i frågan handlar det mycket om könsorgan, könssjukdomar och kondomer. Inte mycket om förälskelse, kärlek och relationer. De flesta föräldrar tycker att ämnet är alltför privat och pinsamt, och kyrkan är förvånansvärt tyst. Därför får många sin första och absolut sämsta sex- och samlevnadsundervisning genom ett par klick på mobilen, säger Alf.
På mobilen får många unga också sina viktigaste förebilder i form av Youtubers och influencers som tycks leva det perfekta livet och som har de perfekta kropparna. Även om många unga inser att det är orimliga bilder som förmedlas så är det svårt att värja sig. Självkänslan är en viktig faktor för att kunna bli älskad för den du är, vilket i sin tur är en förutsättning för livslång kärlek. Så hur stärker man sin självkänsla?
– Vi föds inte med bra eller dålig självkänsla, men vi föds mer eller mindre sårbara. Om vi är mer sårbara är risken större att vi får en svag självkänsla, men har du det är det inte kört. Det finns mycket du kan göra, menar Alf.
Självkänslan stärks, menar Alf, när du utvecklar alla sidor i din personlighet, när du lever efter dina värderingar, när du tror på den uppskattning du får och när du vågar se dina misslyckanden som inlärningstillfällen.

Och ett viktigt sätt att stärka sin självkänsla, förklarar Alf, är att bry sig om andra.
– Spännande ny forskning visar att självkänslan stärks mer just när du bryr dig om andra, än när du bara försöker peppa dig själv.
Alf skulle önska att fler föräldrar vågade ta initiativet till viktiga samtal med sina tonåringar om kärlek, sex och viktiga värderingar. Föräldrar har en uppgift, menar han, att hjälpa tonåringarna förstå att livslång kärlek inte bara är en romantisk dröm. En svensk undersökning (UngKAB15) visar att bara 20 procent av mammorna pratar med sina barn om sex, och bara 10 procent av papporna.
– Pappor behöver absolut bli bättre på att prata med sina söner, inte bara lära dem att visa respekt för tjejer och sätta gränser. Du måste också prata med dem om hur man får ett förhållande att funka. Det biologiska kan man absolut lämna åt skolan, det klarar de bra där, men du behöver prata med dina barn om vilka värderingar du har, säger Alf.
Framför allt behöver föräldrar hjälpa sina tonåringar att förstå att livslång kärlek inte bara är en romantisk dröm, menar Alf.
Och för att kunna älska varandra i både lust och nöd behöver vi ta hjälp av värderingar som kommer från kristen etik. Det räcker inte med jämställdhet.

Kärlek som håller hela livet – tror ungdomar på det idag?
– Många ungdomar hoppas, men de är tveksamma till att det är möjligt. Trots att jag är psykolog och borde vara bra på det här med relationer så hade jag och min fru det ganska jobbigt de första åren tillsammans, säger Alf.
Det var för att rädda sitt eget äktenskap som han började studera, läsa och skriva om samlevnad. Idag kan Alf och Kerstin se tillbaka på 52 år tillsammans och kärleken är starkare än någonsin. Därför vill han så gärna dela med sig av det som han själv har förstått är viktiga nycklar.
– Jag hoppas att den här boken ska hjälpa fler att hitta någon att älska livet ut, utan att kärleken och lusten tar slut, säger Alf.

text Gabriella Mellergårdh • foto privat

- Annons -