- Annons -

Många gånger har mor- och farföräldrar samma frågor och funderingar. Så här svarar Erik Sidenbladh på några av dem:

Beskedet kommer – barnbarn är på väg. Hur förbereder man sig för sitt uppdrag som mor- och farförälder?
Ligg lågt! Det är deras graviditet, deras barn, deras framtid. Det kliar i dig att få göra, och säga, och tycka … men håll tillbaka, var positiv och erbjud dig att hjälpa till. Och låt föräldrarna ta upp sina frågor med dig när de själva vill.
Vänta in också med det praktiska. Köp inte en massa saker i förväg om inte föräldrarna själva ber om det. Berätta inte för hela släkten att bebis är på väg, om inte föräldrarna har sagt att det är offentligt. Och sprid inte din oro, men ta deras oro på allvar. Inför de blivande föräldrarna är du övertygad om att allt går jättebra.

Vad är det allra viktigaste att göra som mor- och farförälder?
Ta chanserna! Börja investera tidigt i kontakten med nästa generation. Fånga tillfällena när de bjuds. Kom ihåg att det inte är så många år som barnbarn vill gå på bio och kondis med farfar.
Lova inte för mycket! Besvikelse är en tråkig känsla i alla relationer. Var tydlig både mot barnbarnen och deras föräldrar.

Jag gillar inte att leka och att läsa sagor. Måste man göra sånt?
Ibland måste man göra saker med barnbarn som inte är så där toppenkul för en själv. Men ställ inte upp på absolut vad som helst. Var tydlig med vem du är, vad du tycker och vad du gillar.

Är det okej att skämma bort sina barnbarn med godis och presenter?
Om du ska skämma bort dina barnbarn, gör det inte med prylar utan med omtanke, kärlek och närvaro.

Får en mor- eller farförälder uppfostra sina barnbarn?
Nix. Låt föräldrarna sköta den saken. Men var tydlig med vilka regler som gäller hemma hos dig – och det behöver inte stämma överens med hur man gör saker hemma hos mamma och pappa. Hos farmor kanske man inte behöver äta upp om man inte gillar maten, eller tvärtom. Hemma kanske man får sitta med telefonen och spela samtidigt som man äter, men hos mormor är det inte okej.

Hur mycket får man lägga sig i när man har synpunkter på sina barns föräldraskap och verkligen tycker att barnbarnen behandlas fel?
Respektera integriteten! Ställ upp – men lägg dig inte i. Ifrågasätt aldrig föräldrarna inför deras barn. Det är väldigt mycket man inte kan säga till sina barn när det gäller deras föräldraskap. Det mesta egentligen. Men visst skulle vi önska att dagens unga dubbelarbetande föräldrar som längtar efter snabba genvägar inte gick på niten att det går fortare och enklare med hot, tjat, allt för strikta regler och att lägga prestige i bagateller. Så höll vi ju aldrig på med våra barn. Eller…?

Jag blir så trött av att ta hand om mina barnbarn. Hur ska jag orka?
Hög ljudnivå, högt tempo och plötsliga oförutsedda händelser kan trötta ut vem som helst. Det handlar en hel del om ovana. Livet med små barn är intensivt på ett sätt som ingenting annat i barnfria vuxnas liv. Farfar och farmor måste träna sig helt enkelt. Och det är en bra anledning att försöka få igång en regelbunden kontakt med sina barnbarn. Det blir inte mer ansträngande, snarare mindre.
Och sänk ambitionsnivån. Du behöver inte göra så mycket, det räcker med att vara. De flesta barn idag är ändå överstimulerade.

Källa: Hjälp vi har fått barnbarn!
Av Erik Sidenbladh (Bonnier Fakta 2016)

- Annons -