- Annons -

Hanna Möllås

Vi har lärt oss att forma djupa och meningsfulla relationer genom att möta andra människor i det fysiska rummet. Idag har allt mer av vardagliga sociala interaktioner flyttats till digitala plattformar. Hur påverkar det våra nära relationer?

– Som psykoterapeut måste jag ju säga att det finns inte mycket som kan ersätta det fysiska mötet, att faktiskt få hålla en vän i handen. Men för att bibehålla en kontakt är jag övertygad om att digitala plattformar kan göra väldigt stor nytta, säger Hanna Möllås.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Trenden här i vår del av världen har länge varit att man vill värna sin ”egentid”.
– Men att bli tvingad till det, som många av oss har blivit under det här året, är något helt annat. Att inte ha människor och liv runt omkring sig kan vara oerhört deprimerande, säger Hanna. Hon har mött många i sin samtalsmottagning som gett uttryck för en existentiell oro kopplad till coronakrisen. Att inte längre få umgås som vanligt med barn och barnbarn och att inte få veta hur länge det ska vara så. Att inte längre ha några evenemang att se fram emot, inte kunna planera med vänner och familj, allt detta väcker frågor:
– Vad är meningen med livet om jag inte får umgås med dem jag tycker om? Om jag inte får resa? Är jag gammal när jag är 70 år? Att stå på paus är jobbigt, särskilt när man inte vet hur länge det varar, säger Hanna.

Den yngre generationen hade redan god erfarenhet av att umgås digitalt, nu är det de äldre som fått jobba på att komma ikapp. Och även om coronakrisen har ett slut, tack och lov, så finns det goda poänger med att utnyttja digitala plattformar för att hålla kontakten med nära och kära.
– Vi som inte har suttit i karantän och vi som inte tillhör någon riskgrupp kan känna att allt är nästan som vanligt nu, men glöm inte bort andra som kanske fortfarande sitter isolerade när livet återgår till det normala. Håll liv i det goda som det här har fört med sig. Tala om för dina vänner att de är värdefulla, säger Hanna.

Men att bygga helt nya relationer med hjälp av digitala plattformar och sociala medier – är det möjligt? Absolut, menar Hanna.
– Internetdejting var stort långt innan coronakrisen och det skulle aldrig ha funkat om man inte kunde lära känna varann via nätet. Att dejta på nätet har blivit populärt av en anledning och det är att det känns mer avslappnat, säger Hanna.
Utmaningen under det här året har varit att man inte kunnat mötas på riktigt om man velat gå vidare i en relation, även om man bor i samma stad.
– Men nånstans finns det ju faktiskt en poäng i det också. Visst kan man träffas om man är symptomfri – med fysisk distansering. Det kanske gör jättemycket för relationen att sitta på två meters avstånd från varandra, säger Hanna.
Känner man att en relation som inletts via nätet är värd att gå vidare med så ska man absolut försöka att utveckla den, menar Hanna.
– Den här tiden med fysisk distansering har gett alla som dejtar på nätet lite mer tid att tänka efter och lära känna varandra först, vilket faktiskt kan vara bra.

text Gabriella Mellergårdh

Tidigare artikelEtt nytt hjärta gav henne livet åter
Nästa artikelTräffas via skärmen – ett substitut?