- Annons -

Hur vanligt är det egentligen att få nya vänner när man är vuxen – jämfört med hur lätt det är att få nya kompisar när man är barn? Hur bygger man vänskap – och hur viktigt är det med vänner?
Kanske är det lite av en myt att vänskap skulle vara svårare att finna ju äldre man blir. Men när den amerikanske forskaren Jeffrey Hall undersökte hur många timmar det tar att skaffa sig en ny vän visade resultatet att det tar minst dubbelt så lång tid för en vuxen som för ett barn. Att bygga vänskap är en fråga om att investera i tid. Enligt Jeffrey Hall tar det ungefär 50 timmar att gå från att vara bekant till att grunda en ytligare form av kompisskap. Efter 90 timmar kan man börja räkna sig som vänner och det krävs mer än 200 timmars gemenskap innan du kan räkna någon som en nära vän. Och då pratar vi inte arbetstid eller skoltid där man jobbar sida vid sida. Här handlar det om 200 timmar kvalitetstid när man umgås och gör saker tillsammans bara för att man vill.
”Du måste investera den här tiden. Du kan inte bara knäppa med fingrarna och tro att du får en vän. Men att upprätthålla nära relationer är något av det viktigaste vi gör i våra liv”, säger Jeffrey Hall.

Tre förutsättningar för vänskap
Men var och hur hittar man en ny vän? Enligt sociologisk forskning finns det tre grundläggande sätt. Det första och kanske vanligaste är att du lär känna någon som finns i din närhet på ett naturligt sätt. Ni kanske bor grannar eller jobbar på samma arbetsplats. Ni möts regelbundet och ofta och det är ganska naturligt att bekantskapen djupnar till vänskap över tid.
Ett annat vanligt sätt att få nya vänner är genom att lära känna någon som befinner sig i samma livsfas som du själv befinner dig i, oavsett om det handlar om att man precis blivit förälder, kanske mist en närstående eller går igenom förändringen när barnen blir vuxna och flyttar hemifrån. Vi trivs när vi får dela gemensamma erfarenheter.
Till sist men inte minst är gemensamma intressen en perfekt möjlighet att bygga ny vänskap. Kanske börjar du träna, går en kurs eller bestämmer dig för att börja sjunga i kör. Att möta människor som gillar att göra samma saker som du tycker om ger bra förutsättningar för vänskap.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Vänskap vid första ögonkastet
Fast inget av de ovanstående exemplen ger en garanti för vänskap. Ibland måste det till en särskild kemi, ungefär som vid en förälskelse, när det helt enkelt säger klick. Du bara vet att det här är en person som du gillar och som du gärna vill lära känna bättre. Precis som det kan uppstå ”kärlek vid första ögonkastet” i en parrelation så kan den där magkänslan också tala om för oss att den här personen du precis har träffat är någon som du synkar perfekt med. Någon som på sätt och vis är din spegelbild – som gillar samma saker som du, skrattar åt samma saker och ogillar det du ogillar. Vi gillar att vara synkade med en annan person. Neurologisk forskning visar att mönster i våra hjärnvågor är förvånansvärt likartade när du jämför två nära vänner eller två personer i en kärleksrelation.

Visste du det här om vänskap?

 • Den mänskliga hjärnan kan hantera upp till
  ungefär 150 vänskapsrelationer.
 • Det tar mellan 40 och 60 timmar att bli bekanta.
  För att bli vänner krävs 80 – 100 timmar.
 • För att bli nära vänner måste ni investera mer än
  200 timmar tillsammans.

  Källor: University of Kansas, Jeffrey Hall/Psychology Today,
  Suzanne Degges-White

text Gabriella Mellergårdh

Tidigare artikelTV-aktuella Malin Olsson: ”I min familj pratades det aldrig om känslor – därför har det blivit extra viktigt nu”
Nästa artikelAtt äta mager fisk påverkar din hälsa