Segregation uppstår när människor inte möts. Så hur skapar man möten mellan människor? Peter Pop Lundbäck har hittat en viktig nyckel – mat.
– Man krigar inte när man sitter vid ett köksbord, man samtalar. Det är där vid middagsbordet som vi skapar fred, förståelse och integration, säger Peter.
Han är musiker, socialarbetare, entreprenör och pionjärpastor. Stadsdelen Bergsjön i Göteborg har klassats som ett utsatt område av polisen sedan länge – och det är här som Peter driver integrationsprojektet Love the Hood-Bergsjön.
Han har delvis en annan bild av Bergsjön än den som syns i media:
– Det är ett socioekonomiskt utsatt område med många behov. Många flyktingfamiljer och papperslösa hamnar här. Men det finns också många ekonomiskt välmående familjer.
Kruxet är att de sällan möts, och det är här Love the Hood kommer in i bilden. För fyra år sedan fick Peter uppdraget från Equmeniakyrkan att dra i gång projektet för att skapa mötesplatser mellan människor i förorten. Man utgick från ett lokalt café mitt i Bergsjön.
– Vi började precis några veckor innan pandemin, så det var sämsta tänkbara förutsättningar.
Peter skrattar. Men pandemin skapade också möjligheter att söka särskilda ekonomiska stöd och ett sådant skapade förutsättningar för ”Decemberfesten”.
– Vi tog bort ”jul” för att inte utesluta någon, berättar Peter. Den lokala caféägaren som själv är muslim lagade maten.
– Och vi kunde dela ut presentkort på det lokala köpcentret till 180 barn. Sju familjer som var med ville sedan att vi skulle komma hem till dem och äta middag, berättar Peter.
Ja, det var ju det där med maten. Peter kallade det ”Middag på svenska”. Ett tillfälle till språkträning och kulturmöten. Och en möjlighet att knyta ihop familjer i Bergsjön med familjer från lite mer välbärgade områden i Göteborg för gemensamma middagar.
– Det finns många familjer som längtar efter att göra skillnad. Många vill göra något men undrar hur. På det här sättet knyter vi ihop Göteborg, säger Peter. Han har Jesus som sin personliga förebild, Jesus som ofta valde just måltiden som mötesplats med människor.
– Mat har blivit en viktig nyckel i det vi gör. Food Walk är ett annat exempel, säger Peter.
Man skulle kunna kalla det för matpromenader – där människor som inte bor i Bergsjön får komma på besök, smaka på mat från olika världsdelar och samtidigt möta folket i Bergsjön.
– Man får komma hem till familjer och besöka olika näringsidkare och göra otroliga smakupplevelser. Och det bekräftar verkligen de här familjernas kultur och identitet, säger Peter.
Vilka råd kan du ge till den som vill göra skillnad för andra människor?
– För det första, kolla vilka ideella organisationer som finns i ditt samhälle. Finns det soppkök, språkträning? Kan du hjälpa till och övningsköra med nysvenskar? Var öppen för olika sätt att hjälpa till, säger Peter.
Ett annat sätt att göra skillnad är att spana utanför sitt eget närsamhälle.
– Använd internet, det finns behov i hela världen och det finns alltid något projekt du kan stötta, säger Peter.
Och till sist men inte minst:
– Älska din nästa. Alla kan inte hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Välj ut en person, kanske EU-migranten som sitter utanför din butik. Lär känna personen, lär dig namnet, bygg en relation. Man kan börja jättesmått men ändå göra stor skillnad för den personen.
text Gabriella Mellergårdh • foto Anders Ödman