- Annons -

Det finns människor som har det, och sen finns det de som inte har det. Men jag har träffat en som har det. Som både lever med Jesus som nummer ett i sitt liv, som vittnar om honom i sin vardag och inte verkar låta någonting hindra henne från att göra det hon brinner för. Skapa smycken. Skapa i hjärna, hjärta och med händerna.
Jag träffar Emelie Dorothea Bergqvist i hennes butik ”Dorotheas” på Kungsgatan 5 i Göteborg.

Att det skulle bli en butik på Kungsgatan trodde hon inte själv för några år sedan, när hon började med sina smycken.
– Jag har aldrig haft en plan för hur mitt företag skall utvecklas. Därför fanns det inte en plan att jag skulle ha en butik, men nu har jag det och det känns jättebra. Jag började med att sälja till människor jag kände – familjen, släkten, kompisar. Sedan kom jag på att jag kanske skulle ha en webbutik, www.dorotheas.se. Och när det gick bra öppnade Gud en dörr för en butik inte långt från Redbergsplatsen. Jag flyttade in i den lilla butiken hösten 2013. Sedan fick jag ett erbjudande om att flytta butiken till Kungsgatan 5 genom att ta över från en guldsmed. Jag ser det som att Gud leder mig i alla mina val jag gör när det kommer till mitt företag. Jag skulle till exempel inte kunna skapa de smycken jag gör om jag inte hade Gud med i mitt skapande.
När Emelie pratar om Gud, så är det inte en Gud som är långt borta, nej det är en Gud som är närvarande i alla hennes beslut, närvarande i hennes liv och en person hon förtröstar på. Det är en Gud som hon lär känna lite mer för varje dag och som hon upplever talar till henne. En tanke här, en tanke där. Och plötsligt har det öppnat sig en väg hon inte trodde var möjlig. Gud är för Emelie, en god Gud som älskar
sina barn.
När Emelie skapar är det därför Guds kärleksbudskap som är i centrum. Utan honom förblir det blankt i hennes hjärna.
– Jag får inga idéer och det blir tomt i min hjärna.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Emelie är en ung kvinna på 27 år som är uppvuxen i ett kristet hem. Som barn var hon med i nying, scout, tonår och konfirmation. Någonstans på vägen tappade hon bort sig, det fanns annat som lockade. Istället för att hänga i kyrkan började hon att umgås med de kompisar som var lite mer spännande att hänga med. Hon valde att gå ut och festa på helgerna och så småningom blev det mer fester, alkohol och killar. Emelie har alltid varit full av energi och gillat att pröva nya saker. Men efter ett antal år med det livet, kändes det tomt i hennes hjärta och visst längtade hon efter ett annat liv. Men kunde Gud erbjuda henne något annat än det som var knastertorrt och tråkigt?

Den dag Emelie tog emot Jesus som sin Herre och Frälsare förvandlades hennes liv radikalt. Man skulle kunna tro att det skedde på ett ungdomsläger tillsammans med flera andra kristna, eller kanske på en kristen konferens. Förarbetet hade Gud redan gjort, grunden var lagd, men det var trots allt resan hem från Barcelona, hösten 2010, som det hände. Då tog hon emot Jesus. Mycket hade hänt innan hon väl satt på planet för att åka hem. Och när hon ser tillbaka kan hon se att Gud fanns där och ledde henne. Hon var ledsen, orolig och tom för att hon skulle lämna allt det roliga i Barcelona, där hon gjort det hon allra helst ville – festa. Det var något som saknades i hennes innersta, men det visste hon inte då. Hennes tanke var att åka till Sverige, tjäna ihop mer pengar och åka tillbaka till Barcelona.

På flyget öppnade hon till sist sin Bibel som låg i handbagaget. Hon slog upp den lite på måfå och hennes ögon föll på Matteus 6:25-33. Där stod det – svart på vitt – att hon inte behövde oroa sig. Gud sa till henne, att hon inte behövde oroa sig. Det skulle lösa sig, om hon litade på honom. Hon bad till Jesus att han skulle komma in i hennes hjärta och sedan fylldes hon av frid. Hennes oro inför kommande dagar var borta och den tomhet hon hade haft hade ersatts av Guds frid.

Det har nu gått fyra år sedan den dagen och mycket har hänt på denna korta tid. Innan resan till Barcelona hade hon läst silversmide och design i två år.
– Att bli silversmed skulle kanske en del säga var en slump. Men jag tror inte på slumpen, jag tror på Gud, och Gud har lett mig fram till det här. Det är allt för mycket som har fallit på plats efter den där kursen som jag läste på gymnasiet som hette ”Ung företagsamhet” och där jag gjorde mitt första smycke, som var av trä och vrakspill. Efter det fick jag mersmak och började göra smycken i pärlor, som jag sålde. När jag hade tröttnat på det, fick jag en kvällskurs i present av mina föräldrar som handlade om att göra smycken i silver och då fastnade jag för det. Det var det roligaste jag gjort. Det var då jag också valde att läsa på Nääs fabriker för att bli duktigare. Att jobba tillsammans med andra och fasas in i ett system har aldrig varit min grej utan att starta eget var det enda alternativet för mig, säger Emelie.
– När Dorotheas var nystartat satt jag och skrev namnet om och om igen, för att få fram en bra logga som kändes rätt. Då dök korset upp i t:et. Då jag nyligen blivit kristen blev jag överlycklig och kunde inte låta bli att visa min mamma. När hon såg detta sa hon: ”Men Emelie, vet du inte att Dorothea betyder Guds gåva?”
– Det visste jag inte, och eftersom namnet redan var registrerat kunde jag inte bli lyckligare.

Emelie gick en kurs för några år sedan där hon fick det allra bästa Göteborg hade att erbjuda för nya företagare. Där fick hon tips och råd på hur hon skulle gå vidare. Hennes handledare och människor hon mötte tyckte att hon hade en viktig plats att fylla och att den marknad hon ville in i saknades.
– Jag kom med för att jag hade gjort ett smycke som jag kallade ”kärleksboxen”, idag heter det ”egenskapshalsbandet.”
I mitten av november hade hon premiär för sin nya kollektion, i samma veva passade hon på att inviga den nya butiken. Kollektionen handlar om den vapenrustning som det talas om i Efesierbrevet 6, Guds vapenrustning, ”Trons sköld” och ”Sanningen som bälte”. Emelie gör inte bara kors utan hennes smycken är en inspiration från hela Bibeln.
Att det finns mycket tankar och idéer hos Emelie omkring hennes nya butik är inte svårt att förstå. Hon ser gärna att hennes bönegrupp från kyrkan är där och ber och läser Bibeln tillsammans. Hon skulle gärna vilja ha fler evenemang i butiken.
– Det finns inga gränser för vad jag skulle kunna använda min butik till, säger en glad och sprudlande tjej.

text Linnea Hagby • foto Linnea Hagby

Tidigare artikelFortfarande bästa vänner efter mer än 50 år
Nästa artikel”Jag hoppade sönder diskmaskinen”