16 rutor
75 g smör
3 ägg
1 dl rårörsocker
2 dl farinsocker
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
1 krm salt
Citronfrosting
1 citron
50 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
600 g naturell färskost
Garnering
lingon
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, råsocker och farinsocker pösigt. Rör i vispgrädde, lingonsylt och smör.
Blanda mjöl, bakpulver, pepparkakskrydda och salt i en skål. Sikta ner blandningen i äggsvispet och blanda till en jämn smet.
Häll smeten i en form 20 × 20 cm klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35–40 minuter tills den är genomgräddad. Prova med en sticka. Låt kakan kallna i formen.
Citronfrosting: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 2 msk saft. Vispa smör och florsocker. Tillsätt färskost, citronskal och citronsaft och vispa till en slät kräm.
Bred citronfrosting jämnt över kakan och ställ den i kylen en stund.
Skölj kniven i vatten innan du skär kakan i rutor. Garnera med lingon.
Vill du frysa kakan så hoppa över frostingen och gör den när kakan ska serveras.
Text och bilder är hämtade ur:
Baka Julens goda av Katarina Kling
Semic förlag