- Annons -

Kristin Malm har lidit av kronisk reumatism sedan hon var 15 år. Sjukdomen gick i skov och när det var som värst hade hon oerhört ont. Prognosen var dyster men en dag i somras kom det ett sms med oväntat innehåll.

Kristin Malm är 37 år och fyrabarnsmamma, bosatt i Edsbyn i Hälsingland. Hon ser ungdomligt vital och sprudlande ut och har en utstrålning av hälsa, livsglädje och harmoni. Ingen kan tro att denna strålande kvinna för bara ett år sedan förde en daglig kamp mot sina kroniska ledproblem.
Sjukdomen går i skov och vissa perioder är den inte lika besvärande, även om man aldrig är riktigt besvärsfri. Kristin har också erfarenhet av mer intensiva perioder av smärta och stelhet då hon knappt kom ur sängen. Hon var tvungen att gå upp mycket tidigare än resten av familjen för att komma igång på morgnarna. Själv lärde hon sig hantera smärtan och det var bara de allra närmaste som visste hur svåra besvär hon egentligen hade. Hon försökte dölja det utåt.
– Jag hade det som värst när vår yngsta dotter var ett och ett halvt år. Det var svårt för mig att ta hand om henne, jag kunde knappt klä på henne. Jag hade svårt att hålla i ratten när jag körde bil, för det gjorde så ont att böja fingrarna. Försökte köra ändå, för jag har alltid velat klara mig själv. Under hela sjukdomsperioden var det händerna jag hade mest ont i.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Kristin berättar att hon försökte göra allt hon kunde för att lindra symptomen. Hon försökte lägga om kosten och eliminera socker, gluten och kolhydrater. Det blev bättre men aldrig riktigt bra. Därför var Kristin så förvånad på morgonen den 7 juli förra året, samma dag som det skulle komma ett sms från en kristen vän till henne.
– Ja, just den morgonen var jag jättesvullen och min första tanke var att jag måste ha fått i mig fel sorts mat. Jag hade ont i vänstra höften, vänster knä och fingrarna på vänster hand var svullna.
Samtidigt satt Daniel Persson som vanligt på sin truck på fönsterfabriken, där han jobbar. Det var den 7 juli förra året. Daniel, som är aktiv i en kristen församling, hade de senaste månaderna haft flera oförklarliga upplevelser från Gud. Själv beskriver han det som att hela hans invanda tillvaro vänts upp och ner. Bland mycket annat fick han helt otippat förmedla hälsningar från Gud, som blivit till hjälp för många människor.

När Daniel Persson den här sommardagen satt på trucken kände han hur det började göra ont i kroppen och han var tvungen att stanna trucken. Daniel berättar själv:
– Fingrarna hade svullnat på vänster hand och jag hade svårt att hålla handen på ratten. Det gjorde också ont i ena höften och vänster knä hade svullnat upp. Jag hade vid det här laget börjat bli van vid att det plötsligt kunde hända oväntade saker. Därför vände jag mig till Gud och i en tyst bön undrade jag om han hade något att säga om detta. Genast hörde jag svaret inom mig: ’Be för din vän Kristin’!
När Daniel gjort det försvann besvären i hans kropp och han skickade ett sms till Kristin. ”Jag har bett för dig och du kommer att bli bättre”, var kontentan av meddelandet.
Kristin Malm blev först lite överraskad över det oväntade meddelandet med det hoppingivande innehållet. Hon hade ju sin kristna tro, men hade inte varit så aktiv kristen den senaste tiden. En stund efter att Daniel skickat sitt textmeddelande så ringde han också till Kristin för att bekräfta det.
– Det var egendomligt att höra Daniel berätta att han hade känt exakt samma symptom som jag vaknade med den dagen. Daniel sa övertygat att han upplevde att jag skulle bli frisk. ’Så bra, då kommer jag att bli det’, tänkte jag. Jag kände mig helt förvissad om att så skulle ske, fast jag aldrig tidigare hade bett om helande för mig själv.

Först trodde Kristin att någon skulle lägga händerna på henne och be, innan helandet skulle komma igång. Men redan under kvällen märkte hon hur smärtan och stelheten avtog mer och mer. Av erfarenhet visste Kristin att det tillfälligt kunde bli bättre, men det blev aldrig helt bra ändå. Viss stelhet och smärta kände hon även under de bättre perioderna.
På natten hade Kristin mardrömmar om att hon var sämre igen. Men när hon vaknade kände hon sig bättre än hon gjort på mer än 20 år.
– Jag var förstås jätteglad, men samtidigt lite osäker om det skulle hålla i sig. Mardrömmarna fortsatte några nätter men när jag vaknade var alla symptom borta. Jag har många kompisar, grannar och släktingar som inte är aktivt kristna, men alla såg förändringen och var glada för min skull. Det finns bara ingen naturlig förklaring, en sådan sjukdom blir man inte bara av med hux flux.

När den här intervjun görs har det gått sju månader sedan Kristin Malm blev frisk och hon är fortfarande helt symptomfri. Nu har hon aldrig ont i lederna, berättar hon, inte ens när hon tränat.
– Jag märker att folk runt omkring mig har mer ont i sin kropp än jag har. Jag har ingen bra förklaring till att just jag fick uppleva detta, det är ju många som lider och jag kunde ändå leva med min sjukdom. En sak är säker: det är inte lätt för folk som känner mig och som sett min förvandling att säga att det inte finns någon Gud! Jag är så tacksam till Jesus och vill följa honom hela livet; jag kan aldrig lämna honom, säger Kristin Malm med glädjetårar i ögonen.

text • bild Börje Norlèn

- Annons -