- Annons -

Att lyssna på musik och sjunga texter som verkligen landar i ditt hjärta – det kan förvandla livet. För Marina Andersson har sången och musiken format hennes tro på Gud. Det har också varit en viktig nyckel för att må bra på insidan.

– Du vet, när man fyller 50 börjar man utvärdera livet lite mer, säger Marina och skrattar.
En tillbakablick kan ge många insikter. Och det var just när Marina började fundera över vad som format henne att bli den hon är idag som ett svar lyste lite starkare än andra: musiken.
– Jag kan se idag att det fanns några milstolpar som blev avgörande för min trygghet och självkänsla. Visst finns det många komponenter, men en viktig del var när Charlotte släppte sitt första tonårsalbum, säger Marina.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Charlotte Höglund var barnstjärnan som blev den kristna tonårspopens frontfigur i Sverige på 1980-talet. Alla som växte upp inom kyrkan på den tiden sjöng hennes barnsånger. Samtidigt som Charlotte blev äldre växte också hennes publik upp – och fortsatte liksom Marina att både lyssna till och sjunga Charlottes sånger.
– Det är särskilt tre sånger på den här skivan som har betytt jättemycket för mig, berättar Marina.
”En som har tid” handlar om hur Jesus alltid finns där, att han är den som alltid lyssnar och förstår, och att han är den som älskar dig – trots alla dina brister.
Sången ”Allting i min hand” beskriver en djup förtröstan på att Gud är med i allt, att han är handen som bär. När problemen hopar sig och när livet verkar meningslöst så är Gud där. När du inte kan somna om, när du tänker på nästa dag, så är Gud där. Även om du inte ser det än, även om du inte har märkt honom, så är Gud där – och han har allting i sin hand.
– Budskapet är egentligen hämtat direkt ur Psalm 139 i Bibeln. Gud är den som omsluter oss på alla sidor och håller oss i sin hand. Den bilden har varit oerhört viktig för mig att vila i, konstaterar Marina.
Och så var det den tredje sången ”Våga visa färg” som uppmanar att stå upp och stå rak för sin tro. Bekänn din tro, det befriar.
– Det gick liksom rakt in i livet. Det matchade perfekt. Jag var 13–14 år när den här musiken släpptes och när du som tonårstjej lyssnar på och sjunger såna här sånger, då gör det någonting med dig. Texterna sjöngs in i mitt liv och var en jätteviktig faktor som formade mig och min tro, säger Marina.

Hon arbetar idag som körlärare på lågstadiet, musikallärare på mellanstadiet och skolpastor och elevstöd på högstadiet i Gränna. Hon är också barnkonsultent inom Pingst FFS nationellt. Barn och ungdomar har hon faktiskt jobbat med i nästan hela sitt liv – och ofta med musiken som klangbotten.
Frågan är vilka sanningar tonåringarna möter idag, mitt under den period när man är som mest formbar i livet? Tyvärr, menar Marina, möts de av väldigt mycket som bryter ner.
– Jag märker att många unga är väldigt splittrade idag. Det finns en stor otrygghet. Vi lever också i ett väldigt egoistiskt samhälle. Jag upplever att många som inte har hittat tryggheten i en barnatro har det oerhört kämpigt. De orkar inte, säger Marina.
Delvis handlar det om, menar hon, att samhället idag bygger så mycket på prestation. Ett presterande som är svårt att klara av om man inte känner styrkan hos någon som alltid omsluter dig och som känner dig bättre än någon annan.
– Ett samhälle utan Gud mår inte bra. Då handlar det bara om mig och mitt. Det sekulära samhället erbjuder surrogat för hälsan när det handlar om träning, kost och egen-tid. Men det blir fortfarande bara prestation, säger Marina.
Du behöver rätt verktyg för att kunna leva ett gott liv, menar hon. Och här föddes visionen att ge tonåringar idag det hon själv fick som tonåring. Att skapa en samling sånger som kan tala sanningar om livet med Gud rakt in i ungdomarnas liv. Bibeltrogna texter och schyssta melodier i bra arrangemang.

Resultatet blev skivan ”Livet med dig” där tonåringar medverkar både med sång och musik och även har skrivit en del av låtarna. Sex av de medverkande på skivan har gjort samma resa som tidigare nämnda Charlotte Höglund. Mellan 2005 och 2015 gavs det ut en rad kristna barnskivor med duon Alice och Dennis, likaså duon Hedvig och Selma samt även Emmy och Ella. De medverkar också alla på den nya skivan Livet med dig.
– Totalt har vi fått ihop ett gäng med 22 tonåringar som medverkar på skivan, ungdomar som själva är engagerade i lokala församlingar och lever livet med Gud, berättar Marina.
Precis som hon önskade bär var och en av de här sångerna viktiga sanningar om livet med Gud:
– Jag är älskad och buren av Jesus. Även om allt känns hopplöst och tungt så kan jag sjunga till Gud. Vart jag än vänder mig i världen så finns Guds kärlek där. Även om jag flyger över hav och länder så är Gud ändå nära. Visst kan jag känna mig liten, rädd och vilsen – men Guds hand bär mig även om stormarna yr. Och varje människa bär på en gåva, en dröm och en skatt. Varje människa gömmer en hjälte, en som har mod och kraft. Så var inte rädd!
– Många av de här sångtexterna bygger på Psalm 139. Det är ju bibelordet som är grundläggande för livet och tryggheten, men med hjälp av sångerna kan du sjunga in texten så att den faktiskt landar i ditt liv. Det är psykisk hälsa för mig, säger Marina.

text Gabriella Mellergårdh • foto privat

- Annons -