- Annons -

Mellan 3 och 12 års ålder utsattes Maria för ofattbara, kränkande övergrepp av en närstående. Som son till två narkomaner var Dennis hög på droger redan när han föddes. Var för sig fick de se hur deras trasiga liv lagades mirakulöst och nyligen blev de tu ett.

Det nygifta paret utstrålar glädje, renhet och förälskelse när vi möts i deras fina, rymliga lägenhet i Uppsala. Båda skulle lätt kvala in i kategorin ”svärmorsdröm” med sin vänliga framtoning och varma utstrålning. Att de båda haft en minst sagt strulig och destruktiv uppväxt är inget som syns på utsidan, men deras respektive berättelser blottar ofattbara interiörer.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Maria växte upp i ett kristet hem och ingen kunde ana den tragik som dolde sig under ytan. I Marias närhet fanns en man som systematiskt utsatte henne för sexuella övergrepp. Hon minns att det kändes skamligt och fel, det var något hon helst ville förtränga.
– Från tre års ålder blev övergreppen en del av min vardag och länge var jag alldeles för liten för att förstå att jag utsattes för något sjukt och oacceptabelt, säger Maria eftertänksamt.
– Inom mig lagrades en kvävande smärta, men utåt sett visade jag ingenting. Jag var en glad och social tjej som älskade att vara med kompisar, dansa, sjunga och rita.
Kränkningarna pågick fram till dess att Maria var 12 år.  Då kände hennes mamma att något inte stod rätt till, och när hon frågade Maria kom den hemska sanningen fram. Mannen åtalades och dömdes och försvann ur deras liv.
– Jag mådde fruktansvärt dåligt psykiskt, kände mig så sviken och ensammast i världen och nästan varje dag hade jag ont i magen. I 14-årsåldern började det destruktiva livet med fester, alkohol och cigaretter. Jag hade också kortare och längre relationer med killar, men det funkade aldrig särskilt bra, eftersom jag mådde så dåligt, konstaterar Maria.

Dessbättre hade hon hittat ett intresse som hon brann för, där hennes konstnärlighet kunde utvecklas till ett jobb och en egen inkomst. Hon utbildade sig till nagelterapeut och startade eget företag. Jobbet blev hennes livlina, mitt i all kaos och ångest. Varje dag var en kamp med
ångest, tvångstankar, självmordstankar, panikattacker, sömnlöshet och ilska.
– Den posttraumatiska stress jag upplevde fick till följd att jag inte fungerade i vardagen. Så jag beslutade mig för att stänga ner mitt företag och anmäla mig till en bibelskola. Eftersom jag inte visste vad jag skulle göra med mitt liv, så bejakade jag min längtan att förstå Bibeln bättre och förhoppningsvis komma närmare Gud.

Maria hade inte tappat sin barnatro, trots att hon under hela tonåren förnekat Gud och kallat sig för icke-troende. Hennes mamma hade bett för henne under alla år, och även engagerat andra i förbön. Maria kom till en punkt där hon insåg att om hon skulle komma vidare i livet så måste hon be Gud om hjälp att förlåta mannen som gjort henne så illa.
Hon är tydlig med att det inte var tal om att släta över det hemska han gjort, utan att hon en gång för alla behövde kapa banden med förövaren. Ensam hemma i vardagsrummet fick Maria ett tydligt svar på sin desperata bön.
– Plötsligt sa jag till mig själv: ’Wow, jag har förlåtit honom’. Det var som om en tung börda lyfts av mig och det mörka inflytande som plågat mig så många år försvann.
Ångest, depression, mörker och lidande försvann, liksom sömnlösheten och panikattackerna som plågat henne så länge. Maria fick kontakt med en kyrka där hon blev väl mottagen och kände sig som hemma. Det egna företaget tog hon också upp igen och hon älskar sitt jobb.
– Från mörker till ljus. Från gråt till skratt. Från rädsla till trygghet. Från hat till kärlek. Från ångest och tabletter till frihet. Det är så ofattbart, så stort, utbrister Maria.

I kyrkan mötte hon Dennis som ledde ungdomsarbetet där. De blev goda vänner och trivdes att jobba ihop i olika uppgifter, bland annat spelade de in poddar tillsammans. I sex månader hade de ett nära samarbete i en villkorslös vänskap, utan att reflektera över att inleda någon kärleksrelation.
– När jag intervjuade Maria för podden och hon berättade om allt det svåra hon gått igenom blev jag så imponerad av det som Gud hade gjort i hennes liv, förklarar Dennis.
– Maria lät mig följa henne genom hennes liv, och jag kunde inte missa att hon verkligen blivit förvandlat av Gud, vilket i sig var väldigt attraktivt. När vi en tid senare tog beslutet att inleda ett förhållande, gjorde vi det utifrån att vi var två helade individer; vi byggde inte vårt helande på varandra, konstaterar han.

Dennis har nämligen också han en trasslig och kaotisk bakgrund. Båda hans föräldrar var narkomaner och mamman kunde inte avhålla sig från drogerna ens när hon var gravid med Dennis. Eftersom föräldrarna inte kunde bestämma sig för om de ville genomgå en abort eller inte, hann den bortre gränsen för abort passera och graviditeten fullföljdes.
– På grund av mammas missbruk föddes jag drogpåverkad och hade abstinensbesvär min första tid i livet. Mina föräldrar klarade inte av att ta hand om mig, jag var undernärd på både kärlek och omvårdnad. Efter sex månader tog mina morföräldrar hand om mig, och då började jag utvecklas normalt. Det räddade helt säkert mitt liv, konstaterar Dennis.

När Dennis var i sexårsåldern separerade föräldrarna, och några år senare hade hans mamma utvecklat ett alkoholmissbruk. Pappan tog sig däremot upp ur missbruksträsket, är fortfarande drogfri, och jobbar nu som alkohol- och drogterapeut.
– Min uppväxt har inte varit bra, den var både otrygg och destruktiv, och jag hade många obearbetade sår på insidan. När jag sedan kom upp i tonåren hamnade jag i en värld där våld, mobbning, fest, alkohol och porr var vanliga inslag, och jag satte på mig många olika masker för att hantera min vardag.

Kaoset fortsatte fram till 25-årsåldern. Han hankade sig fram med olika jobb, framför allt som säljare, men tillvaron präglades av destruktiva kärleksrelationer, inget fast boende, trasslig ekonomi och stora skulder. Vändningen kom när han fick en affärskontakt som inte enbart var företagare utan också evangelist.
– Stefan, som han heter, var öppen med sin tro, vänlig och kärleksfull, utan att vara påträngande. I ett och ett halvt år hade jag regelbunden kontakt med honom via jobbet och såg hur vänlig och kärleksfull han var i sina relationer med andra. Jag hade aldrig förstått evangeliet tidigare, men här förmedlade Stefan en praktisk tro, med Jesus i centrum.
Dennis valde att tro på evangeliet som det presenteras i Bibeln. Genom tro, bibelläsning och omvändelse från synd lades grunden till att hans liv förändrades mirakulöst och en ny spännande livsresa inleddes.
– I 27 år hade jag levt ut mitt liv på mitt eget sätt, med ryggen mot Gud, fångad i mina begär. Nu är livet i Jesus min identitet. Under de senaste fem åren har jag också sett otroligt många uppmuntrande saker hända i andra människors liv. Gud är verkligen på riktigt, konstaterar Dennis tacksamt.

Bredvid honom sitter hans nyblivna fru Maria och tittar förälskat på honom. Dennis och Maria vill leva ett liv tillsammans som kan vara ett föredöme för andra och de känner stor förväntan inför framtiden.
– Vi har från första början tagit vår relation seriöst inför Gud, och var överens om att vänta med sex tills vi officiellt blivit ett, tills vi gift oss. Vördnad för Gud är viktigt för oss och vi vill att Gud ska komma först i våra liv. Vi brinner för att investera tid i och dela livet med andra människor, förkunnar Maria och Dennis samstämmigt.

text • foto Börje Norlén

Tidigare artikelPandemins pris: Hennes kropp
Nästa artikelKvinnor i akut behov av operation