- Annons -

Cajsa Tengblad var länge en prestationsprinsessa som kämpade med att få livspusslet att gå ihop. Hon tog sig gärna an både vänners och bekantas problem och hade stor omsorg om andra. Ända tills livskrisen för några år sedan var ett faktum. Först då insåg hon att hon hade missat att ta hand om sig själv.

Det var efter livets hittills tyngsta period som Cajsa började skriva ännu en bok – sin sjunde i ordningen. Boken heter ”Ta hand om dig – nycklar till självomsorg”.
− Det är ingen ”må-bra”-bok. Utan en ”så här kan du leva ett meningsfullt liv”-bok, säger hon.
Cajsa förklarar att hon oftast både skriver och förläser om det hon själv behöver läsa och höra.
− Jag tycker det är viktigt att vara generös och dela med mig av det jag har lärt mig genom livet och av vad som fungerat för mig vid motgångar. Kanske kan det hjälpa någon annan.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Vi möts för en lunch på HeddaGretas café i Jönköping. Utanför fönstret skyndar stressade människor förbi på gågatan. Den här platsen är ett av Cajsas favoritställen.
Sittande i skinnsoffan längst in i lokalen, där hon haft så många olika samtal genom åren, berättar hon om ett ämne hon brinner för – självomsorg.
Att ha omsorg om sig själv är inte alls samma sak som att vara egoistisk. Självomsorg och återhämtning ger oss ny kraft, inspiration och kreativitet.
− I Bibeln står det att vi ska bära varandras bördor. Det står inte att vi ska bära andras bördor. Och det står att du ska älska din nästa som dig själv. Men det är så lätt att glömma sig själv och bara tänka på andra, säger Cajsa.
Hon vet vad hon pratar om. Länge var hennes fokus att finnas till och hjälpa andra. Hela sitt liv har hon varit en person som har haft ansvar för andra på något sätt. Samtidigt som de egna behoven ofta har blivit åsidosatta. Men det var alltså inte omsorgen om andra eller den fulltecknade almanackan som var själva problemen. Det var avsaknaden av omsorg om sig själv.

Alla behöver vi regelbundet fylla på med ny energi. Hur omsorgen om oss själva bör se ut kan förstås vara individuellt. För någon innebär det en löprunda i skogen, för en annan ett varmt bubbelbad eller en stund i soffan med en bra bok. Det viktiga är att vi prioriterar tid för vår egen återhämtning.
− Vi kanske får pröva oss fram för att hitta våra laddstationer och andrum i livet. Jag tror vi alla behöver inventera vilka aktiviteter, platser och personer som ger oss energi, säger Cajsa.
Själv tappar hon gärna upp ett varmt bad hemma i badrummet. Tänder levande ljus, lägger ifrån sig mobilen, sjunker ner i det varma vattnet och känner hur hela kroppen slappnar av. En skogspromenad när vitsipporna blommor eller att stå på SUP-brädan ute på Vättern en tidig sommarmorgon är andra tillfällen då hon laddar sina batterier.

När du drabbas av svårigheter är det viktigare än någonsin att vara snäll mot dig själv. Något som Cajsa har lärt sig den hårda vägen. I bagaget har hon tider av ätstörningar och psykisk ohälsa, en utdragen skilsmässa, arbetslöshet och livet med en cancersjuk partner.
Svårigheter och motgångar drabbar oss alla genom livet.
− Smärta är en del av livet. Vi människor är som isberg. Andra ser bara toppen som sticker upp ovanför ytan. Men alla kämpar vi med olika saker under ytan, säger Cajsa.
Hon poängterar att det är skillnad på problem och svårigheter. Problem går att lösa. Svårigheter däremot är något vi måste lära oss att förhålla oss till. Om bilen går sönder kan du lämna in den på verkstad. Men om du får en cancerdiagnos, går igenom en skilsmässa eller skadas i en olycka är det inget som bara går att fixa till. Du måste förhålla dig till det svåra och lära dig att leva med dess konsekvenser. Och fokusera på att fylla livet med det som ger dig liv.

Cajsa jämför livet med godisbiten hallonlakritsskallen. Den röda delen symboliserar det söta, goda och härliga vi upplever. Den svarta delen står för det mörka och besvärliga − kanske rent av förfärliga.
− Livet är både och. Och tyvärr inte alltid rättvist fördelat i hälften-hälften, påpekar Cajsa.
Men mitt i det svåra kan livet få vara både betydelsefullt och ha en mening. Det är inte frånvaron av allt som är negativt som gör livet meningsfullt, utan närvaron av det positiva mitt i utmaningarna.
− Livets mening är inte att må bra, utan att leva meningsfullt, säger hon.

När Cajsa har funderat i de här banorna landar hon ofta i Sinnesro-bönen:
Gud, ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan
Och förstånd att inse skillnaden.

text Carolina Carpvik • foto Anna Hållams

Tidigare artikelLivet. Det vackra, sårbara, sköra livet
Nästa artikelEmilias längtan är att hennes musik ska landa i ungdomars EPA-traktorer