- Annons -

Hon har gjort sig känd som hemmafru, har just lärt sig blogga och nu ska hon bli affärskvinna. Hennes väskkollektion finns nu ute på marknaden och på gång är även ett boksläpp. Men mitt i all cirkus är det tron på Gud som ger henne perspektiv på livet. Vi möter Sveriges Hollywoodfru och darling i hennes hem i Kalifornien.

Maria öppnar dörren till sin jättevilla i Laguna Niguel som ligger någon timma söder om Los Angeles. Hunden Bella hoppar vilt och entusiastiskt upp och ner. Kvällen innan kom familjen Montazami hem från en Sverigevistelse.
– Vi har varit på semester, men också spelat in avsnitt till nästa säsong av Hollywoodfruar. Sedan har jag skrivit ”miljontals” autografer och gett lika många kramar. Folk har tagit massor av kort på mig och så har jag gjort en hel del intervjuer. Men varje gång vi kommer hem tänker vi: ’Va´ fint vi har det här och va´ bra vi har det i vårt hus.’ Här är jag fortfarande inte en offentlig person och det är lugnt runt omkring mig.
Maria berättar att det här huset kommer familjen aldrig att lämna, Montazamis är alltför inbodda.
– Däremot kan vi tänka oss att köpa ett hus nere vid stranden också. Och så har vi planerat att köpa en våning i Skånetrakten, där vi kan bo när vi kommer och hälsar på min familj i Sverige. Men det här huset, det kommer vi aldrig att lämna, upprepar Sveriges ”Montazami”.
– Åh, titta där. Alla aprikoser har mognat, vänta lite… Maria springer ut och kommer snart tillbaka med ett fat fyllt med saftiga och goda aprikoser. Mitt intryck av Maria är att hon har svårt att sitta still och att hon är något disträ. Äldsta dottern kommer in i köket och på frågan hur Maria är som mamma, säger hon: ” Åh, det finns inget dumt att säga om min mamma, men om man ska klaga på något så är hon väldigt disträ. Hon liksom säger halva meningar och tror man ska förstå resten, fast hon bara tänkt sista delen av meningen… sådant typ…”
– Haha, ja… Jag är en bra mamma. Även innan jag blev offentlig har jag fått höra av andra att jag är en bra mamma, förklarar Maria, som aldrig har ångrat att hon ställde upp i Hollywoodfruar.
– Alla vill leva ett lyckligt liv. Jag är en vanlig mamma och fru som är helt och hållet mig själv. Det enda som skiljer mig från andra fruar i Sverige är att jag är hemmafru. Och så lyxen.
Maria får genom sin blogg och av folk på stan ofta höra att hon är en förebild eller att hon är någons idol.
– Jag har alltid varit väldigt hård mot mig själv, men jag försöker att bli bättre på den biten. Du såg ju själv hur jag gick klädd nu när du kom, ”relaxed” i ett par jeans och en topp. Egentligen borde jag ju ha välkomnat dig i en långklänning, menar Maria.
Kläder och shopping hör till hennes största intressen.
– Jag köpte massor av kläder i Sverige och där provade jag faktiskt en del plagg innan jag köpte dem. Här provar jag aldrig ett plagg innan ett köp. Har de min storlek så vet jag att det sitter snyggt.
På långa människor sitter ju sällan något fel, säger Maria medan jag undrar hur en person kan säga en sådan sak utan att framstå som förmäten eller skrytsam. Hon måste vara den enda. Och kanske är det just det här draget som fått svenska folket att fullkomligt älska Hollywoodfrun. Hennes ärlighet, öppenhet och naturlighet.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

artikel_maria1

Camron och Maria har konflikter
som vilket annat par som helst.
– Vi bråkar massor och jag kan skrika åt honom, men ingen av oss är långsint. Vi har alltid varit väldigt ömsinta mot varandra och inte varit rädda för att gosa inför barnen. Paret har varit tillsammans i 23 år och gifta i 19. Kärnan i deras relation är att hålla gnistan vid liv.
– Vi har bestämt oss för att hålla ihop och aldrig ge upp, oavsett vad som händer. Jag ligger inte i ett negliché och väntar i sängen när min man kommer hem, men jag försöker alltid att möta honom med ett leende, säger Maria och skrider bort till ett av köksskåpen och plockar fram ett av sina många beryktade läppstift. Hon målar munnen några varv och kommer tillbaka. Sedan springer hon bort och hämtar flera olika vitaminer som hon sväljer med hjälp av ett glas vatten. Maria är uppe i varv samtidigt som hon lyckas vara lugnet själv. Just nu skriver hon på en bok och så lanserar hon sin väskkollektion som går över förväntan. Som ”gammal hemmafru” är Maria inte van vid att tjäna pengar:
– Allt jag tjänat genom Hollywood-fruar går nu direkt in på banken. Jag ska bli en riktig affärskvinna och lära mig allt om detta. Först trodde jag inte att jag skulle kunna blogga. Nu kan jag det, nästa steg är att bli businesswoman. Och gör jag något, då gör jag det helhjärtat.

Vad säger grannarna om alla kamerateam som cirkulerar kring dig?
– Alla vet vad jag sysslar med. Och enligt dom som känner mig är det inte konstigt att jag fått den här uppståndelsen. Om knasiga saker hänt mig, något jag sagt eller gjort så har de alltid sagt ”only Maria gets away with that”. De har tyckt att jag är speciell redan innan serien.

Har du märkt av någon avundsjuka från kvinnor i din närhet?
– Jag tror inte att någon blivit speciellt avundsjuk. Jag låter ingen bli det. Jag skryter aldrig, istället pratar jag om den andres hår i en timme för att hon ska förstå hur viktig HON är. Annat är det när jag samtalar med mamma, då behöver jag inte dämpa ner det som händer runt omkring mig just nu, utan kan berätta om alla kändisar som jag fått träffa och allt roligt jag får vara med om.

Vanligaste fördomen om dig?
– Folk har trott att jag är hög bara för att jag pratar sakta. Men jag skulle aldrig i livet ta några droger, det enda jag stoppar i mig är vitaminer. Sedan tror nog vissa att jag bara går runt och shoppar och ler hela dagarna, men så är det verkligen inte.

artikel_maria3Vad är du mest stolt över i ditt liv?
– Min familj. Att jag lyckats uppfostra mina barn till jättestarka karaktärer som varken dricker eller svär.

Du är uppvuxen utan pappa vid din sida, hur har det påverkat dig?
– Min pappa har en avundsjuk fru. Jag tror inte att hon ville att folk skulle veta om att pappa hade haft ett liv, en familj innan henne. Men jag bryr mig faktiskt inte och skulle han mot förmodan sett serien så tror jag att han är stolt, men rädd att ta kontakt just nu bara för att jag blivit lite känd. Jag är inte en sådan som analyserar och blir för nostalgisk. Jag ältar sällan det förflutna. Att han inte velat ha kontakt med mig är hans svaghet, inte min. Skulle han komma hit och ringa på skulle jag absolut förlåta honom. Förlåtelsen är viktig.

Läppstift, ostkrokar och tofsar, finns det fler saker du är besatt av?
– Rustika inredningsgrejer i järn. Jag samlar på sådant.

Har du några komplex?
– Jaaa, mina ben. Efter att ha fött barn och gått mycket i högklackat har jag fått så mycket åderbråck. Om jag ska ha klänning har jag helst stövlar till.

Hur tror du ditt liv ser ut om 10 år?
– Då hoppas jag att det är universitet och bröllop som gäller för barnen!

Tror du på Gud?
– Ja, jag är kristen. Jag är inte uppvuxen i ett hem där vi gick till kyrkan, mina föräldrar är inte troende eller så. När jag som 15-åring lät konfirmera mig tror jag inte att jag förstod vad Guds budskap egentligen handlar om. Jag tror jag var för ung, då handlade det mest om att få ett guldsmycke och så var det lite coolt. Men för ungefär 6 år sedan tog jag ett större beslut och det är det bästa jag har gjort i mitt liv. Gud är Gud i himlen för mig. En gång i veckan är vi ett gäng som träffas och har bibelstudium. Då läser vi bibeln och från gång till gång har vi olika kapitel i läxa. Till hjälp har vi ett läs- och ett arbetshäfte. Vi brukar både skratta och gråta tillsammans. Min kristna tro har hjälpt mig att få perspektiv i livet. Medan vissa anser att det nästan är pinsamt att tro på Gud, känner jag tvärtom. Det ger mig en inre frid.

Går inte det kristna budskapet i klinch med ditt Hollywoodliv?
– Verkligen inte. Man kan absolut leva som Hollywoodfru och samtidigt vara kristen. Vi har själva jobbat ihop våra pengar och har aldrig skrutit om våra tillgångar. Se på Camron till exempel, han har inte en enda juvel på sig. Dessutom donerar vi och är generösa mot andra.

Delar din man din tro?
– Camron är uppvuxen muslim, men han har absolut ingenting emot att jag är kristen. Vi firar bådas traditioner i vår familj.

Har du något motto i livet?
– Ja, fladdra inte med munnen. Snacka inte skit om folk, man skadar andra och förlorar vänner.

Vad har du för framtidplaner?   
Jag har många framtidsplaner som just nu ligger i förhandlingar. Tyvärr inget som jag kan berätta ännu. Vi får vänta och se…

Hur ser din sommar ut?
– Vi kommer till Sverige i sommar och det ska bli roligt. Barnen ser fram emot att få äta lite god glass och gott godis. Vi tänker göra många bilresor runt om i Sverige för att få se så mycket som möjligt.

OBS! Artikeln är från 2011 varför åldrarna inte stämmer nedan.

Namn: Maria Montazami
Ålder: 44 år
Bor: I Laguna Niguel, Kalifornien
Familj: Maken Camron och barnen Sara 20, Hanna 17, Emma 14 och Nicholas 12.
Aktuell med: Boksläpp i september: Välkommen hem till Maria Montazami, Svenska Hollywoodfruar säsong 4 och egen väskkollektion.
Intressen: Familjen, inredning, pyssla i trädgården, shopping, vänner och matlagning.
Äter helst: Sushi eller en god stek med grönpepparsås
Min största last: Godis
Dricker helst: Vatten, vin.
Senast sedda film: Remember me… på planet hit från Sverige.
Senast lästa bok: Jag har endast cd-böcker, nu senast Houserules.
Favorittidning: Det blir en hel del skvallertidningar, men även finare arkitektmagasin
Mina bästa egenskaper: Ärlig, givmild, snäll, lugn, bestämd och så är jag en trogen mamma, fru och vän.
Mina sämsta egenskaper: Jag ljuger aldrig (förutom när det gäller priser för Camron). Jag kan vara för noggrann och så är jag nog väldigt hård mot mig själv.
Vackraste platsen på jorden: Både här där vi bor och så Stockholm. Dessa platser är till och med vackrare än Bahamas.
Klär mig helst i: Ett par slitna jeans, ett linne, en snygg väska och solglasögon.

Detta är sommar för Maria:
Glass och jordgubbar
Havet
Vara tillsammans och bara vara. Livet är kort och jag tycker att man ska njuta av det så mycket man kan.
Sol och värme, det är otroligt nyttigt för själen.

text • foto Frida Funemyr samt privat

- Annons -