- Annons -

Tina Nordström har som vanligt många järn i elden. Hon jobbar som aldrig förr, men säger sig ha kontroll och känner sig på topp i livet. Nu har hon kommit ut med en matlagningsbok med fokus på sommaren och delar här sina tankar med oss om den årstid som inspirerar henne allra mest!
Aldrig har Tina Nordström, vår mest folkkära TV-kock, jobbat så mycket som hon gör nu.
– Det bara eskalerar med åren, konstaterar Tina i ett samtal när hon befinner sig på hemmaplan i Skåde, mellan två utomlandsresor. Hon fortsätter att berätta att hon dock trivs fantastiskt bra med sitt jobb och att det nu även är lättare att arbeta på bortaplan när hennes två barn, Albin och Elsie, börjar bli stora och klarar sig allt bättre själva.
– Jag kan åka iväg på lite längre jobbresor nu, menar Tina som beskriver sig själv som en kramig och påhittig mamma.
– Jag är inte den som skämmer bort barnen och drar med mig en massa paket hem från mina resor, men jag leker med dem och när jag umgås med mina barn finns inte min telefon i närheten. Mina väninnor har svårt att få tag på mig, för när jag inte jobbar då är min telefon avstängd. Jag tycker det är hemskt när man ser vuxna som sitter med sina telefoner intill sina barn – barn som helst vill ”hänga med” sina föräldrar.
Att stänga av telefonen hjälper Tina att vila hjärnan från jobbtankar, och det gör även hennes träning.
– När jag är ute på mina springturer i skogen rensar jag hjärnan. Tina erkänner att hon måste vara väldigt disciplinerad och ofta kan hon vara lite väl hård mot sig själv.
– Jag är envis som synden, men måste ha disciplin för att jobbet inte ska gå över styr. Jag försöker att njuta så mycket jag kan av livet, men när det kommer till jobbet så ger jag så väldigt mycket av mig själv att jag är helt dränerad när arbetsdagen väl är slut. På jobbresor vet kollegorna att jag alltid säger nej till att gå med dem ut och äta middag. Jag är rätt osocial vid sådana tillfällen och trots att jag befinner mig i ett nytt land stannar jag mest kvar på hotellrummet.

Trots mycket jobb, tror inte Tina att hon är i riskzonen för att bli utbränd.
– Jag lever ett stressigt liv och kan vara rätt hård och kall mot mig själv. Jag dömer ingen annan, men jag är nog rätt bra på att lyssna på mig själv inåt och vet när jag måste klippa banden. Både jag och min man är lagda åt det håll där man uppmuntrar barnen att man reser sig upp när man ramlat. Detta kanske låter hårt, men jag skulle aldrig tillåta mig själv att bli flygrädd eller att mina nerver skulle krascha.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Tina och hennes man har varit tillsammans i 18 år och gifta de senaste 4. Kärnan i deras mångåriga relation tror Tina delvis handlar om att de båda fastnade för varandra innan Tina hamnade i offentlighetens ljus.
– Många i kändisvärlden kan bli överimponerade av sig själva och just den där biten med glamour och kändisskap har varken impat på mig eller Martin. Vi lever inte heller den typen av kändisliv utan trivs bäst hemma i vårt lugna bo här i Helsingborg och känner oss trygga med våra vänner och vår familj.

Sommaren är den årstid som en av Sveriges mest folkkära kockar, Tina Nordström, går runt och suktar efter hela året.
– Tänk bara när magnolian och alla vackra blommor har slagit ut. Då sitter jag gärna på min altantrappa med en kaffe i handen och njuter av all grönska. Dagarna blir långa och ljusa och man kan vara ute och leka hela dagarna. Det finns inget ont att säga om denna årstid, mer än att man får lite fler skrubbsår än vanligt, men det är ju bara att plåstra om. Det är liksom svårare att vara sur då, menar Tina som tycker att det är lättare att leva på sommaren. Just den här sommaren kommer Tina att varva jobb med ledighet. Hon förklarar att en förmån som hon som egen företagare har, är att kunna lägga upp tiden som hon själv vill.
– Våren, och speciellt just den här våren, har varit galet hektisk för mig. Innan jag stämplar ut kring midsommar har jag just gjort resor både till Dubai och Ibiza, och även flera turer till Norge…

Boken ”Tinas sommar” utspelar sig på några utvalda, självklart sommarinspirerade platser. Man får följa med kocken då hon äter ägg- och avokadosmörgås i sin rosa linnemorgonrock och orangea båstads-tofflor. Men även då hon tar färjan över från Helsingborg till Helsingör och tillbaka utan att kliva av.
– Mitt första jobb var på en av dessa båtar och grejen är att man tar sig över med båten just för att ta sig en räkmacka eller en pölse med öl. På köpet får man vacker utsikt!

Eftersom sommaren helt klart är Tinas favoritårstid var det inte konstigt att det blev en bok
just nu.
– Det här är enkla recept på god mat som man kan njuta av utan att stå i köket hela sommaren. Mat som är helt ostylad njuts på en soluppvärmd klipphäll eller en frukost i det gröna en tidig sommarmorgon. Eller varför inte bara ett gott fika för familj eller vänner i trädgårdsbersån?

Helst tillbringar Tina sin semester med familjen på hemma-plan i Skåne. Och då hon får så mycket av värme och sol under sina resor är inte detta ett måste för henne under sommaren.
– Nej, jag är inte så nojig över att vädret måste vara på ett speciellt sätt och är inte den som gärna ligger still och lapar sol. Jag tar gärna en springtur i skogen och sitter sedan ute på trappen med mitt kaffe. Ett annat smultronställe är vår stuga i Härjedalen. Jag hoppas verkligen att vi kan komma iväg dit upp i sommar. Trots att det tar tio timmar för oss att köra upp dit, är resan till stugan något vi brukar bestämma efter dagsform. Vi packar snabbt och drar iväg lite spontant. Tina berättar att i stugan finns alla faciliteter så inget behöver förberedas innan familjen reser dit.
– Det är något speciellt när man vaknar upp och kliver ut efter en natt i stugan och bara tittar ut över de vackra fjälltopparna.

Tro det eller ej, men det är inte själva matlagningen eller själva middagarna som Tina finner som mest tillfredsställande, nej det är stunden innan alla sitter till bords.
– Åh ja, jag älskar tiden innan man ska sätta sig ner och äta, sorlet och minglet. Alla gäster har lite snittar att ta av och ett glas med något gott i sin hand. Det stimmet är det bästa jag vet. Som sommarmat bjuder jag sedan gärna på en flankstek eller ett gott bröd med olika dippsåser. Till vardags, och även under sommarens lata dagar, är det Tina som står för matlagningen.
– Med undantag för grillen då, den får gärna min man sköta. Det passar inte mig att stå stilla vid en grill, jag springer hellre runt och så har jag Martin fastlimmad. Då vet jag samtidigt var jag har honom…

Jag ältar inte för länge utan släpper det svåra när det fått gå ett tag. Jag gräver inte i det förflutna utan har jag stängt kistan, då öppnas den inte igen.

I TV-rutan framstår Tina som väldigt glad och lättsam, men hon medger att även hon har mörkare dagar i sitt liv.
– Jamen, självklart. Jag har gått igenom en massa kriser, men vilka dessa är håller jag helst för mig själv och mina nära. Det jag går igenom är min huvudvärk, ingen annans. När jag möter en motgång pratar jag främst med min man eller med mina föräldrar. Annars är jag nog rätt bra på att lägga locket på. Jag ältar inte för länge utan släpper det svåra när det fått gå ett tag. Jag gräver inte i det förflutna utan har jag stängt kistan, då öppnas den inte igen, säger Tina bestämt.

Matlagningskocken berättar att när det kommer till hennes självförtroende så går det alltid lite upp och ner.
– Dagsformen kan stöka till det rätt rejält. Min självkänsla däremot anser jag vara god. Jag tycker att jag har koll på mig själv på något sätt. Kanske har det med åldern att göra, menar Tina som börjat märka hur kroppen med tiden gör sig påmind om att åren går.
– Det är klart att jag märker att min kropp åldras och ändras, men det är inget jag sörjer. Jag är glad och tycker att min kropp är duktig som orkar hänga med i mitt tempo. Jag är egentligen inte det minsta fåfäng när det kommer till utseendet. Eller… det är klart att man tycker om att vara fin, men jag kan säga att i nio av tio program är jag helt osminkad. Trots att min sminktjej skrivit listor på hur jag ska sminka mig så händer det ändå att jag tar hudkräm i håret. Det där med smink är inte min grej helt enkelt. Däremot tar jag väldigt bra hand om mitt ansikte när det kommer till bra krämer för huden. Jag älskar bra krämer och tycker om de där små burkarna, speciellt att få öppna dem när de är helt nyinköpta.

Vad gör dig lycklig?
– Små enkla vardagssaker. Som till exempel häromdagen när jag höll på och pysslade i trädgården och min pappa hade kommit över och satt med en kaffe på altanen. När jag får ha mina nära och kära runt omkring mig blir jag glad.

Vilken hushållssyssla är du bäst på?
– Att torka med min wettex-trasa. Den går jag gärna runt och gnor med överallt.

Vad gör du helst en ledig dag?
– Jag tränar gärna medan barnen sover och sedan blir det kanske en utflykt med familjen, som till bibblan till exempel. Annars står jag gärna, precis som min farmor, som en fällkniv i trädgårdslanden – med raka ben och rumpan i vädret!

Mest stolt över i livet?
– Att jag har två hela, rena och helt underbara barn och en god make. Det är livets gåva. Jag är samtidigt glad att jag lyckats hålla på så länge som 15 år med det jag älskar att jobba med. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad och stolt över att jag är där jag är idag.

Vad är det barnsligaste du gjort?
– Jag gör en hel del barnsliga saker, som att bjuda mina barn på saltat vatten för att se hur de reagerar. Och så älskar jag att hälla vatten över min man, det är en sann lycka att få till de där fullträffarna på honom.

Finns det något i livet som skrämmer dig?
– Nu är inte mina barn så stora ännu, men jag kan oroa mig för när de kommer upp i tonåren och ska gå igenom allt som man själv gjort… Annars kan folks åsikter i stort skrämma mig. Det känns som vi människor kan ha så långt emellan oss i vissa frågor och det kan skapa enorma klyftor.

Tror du på en högre makt?
– Ja, jag tror att vi inte är ensamma här på jorden. Det finns nog något mer än det vi ser, något som är större än oss själva. Och jag tror att det som sker händer av en anledning.

Vad har du för projekt inför hösten?
– Till hösten kommer Tina i fjällen, 4 episoder och sedan börjas det planeras för kommande projekt, allt från vin till frukostar.

Vad i ditt kök kan du inte vara utan?
– Massor, citroner i massor, min skärbräda, knivarna och min kran med kokande vatten.

Vad attraheras du av hos andra människor och varför?
– Okomplicerade och ärliga människor, det känner man snabbt!

Vad ville du bli som barn?
– Präst eller polis. Mest polis!

Din största last?
– Är nog jag själv, jag kan stöka till det rejält, ibland känns det som om huvud, ben och armar inte samspelar.

Har du någon fobi?
– Kanske inte fobi, men jag sätter alltid glas på spindlar och vägrar att ta i dom. Jag avskyr bara när folk går som spindlar, lite så parkour-gång… isch!

Om du kunde vara osynlig för en dag, vad skulle du göra då?
– Då skulle jag flyga runt i Vita Huset.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Jag har aldrig haft några sådana drömmar, det som sker i livet – det sker.

TINA NORDSTRÖM
Ålder: 42 år
Familj: Maken Martin och barnen Albin och Elsie, 9 och 6 år.
Bor: I Helsingborg
Yrke: Kock
Aktuell med: Boken ”Tinas sommar”
Intresse: Träna
Äter helst: Frukost hemma
Dricker gärna: Allt ifrån mjölk med isbitar i till ett gott vin
Favoritresmål: Jag reser en hel del i mitt jobb och tycker att de flesta resmål har sin egen tjusning.
Förebild: Jag har många små förebilder i vardagen, människor i min närhet som jag plockar upp kunskap ifrån.
Motto: Lev så bra du kan!

text Frida Funemyr • foto Charlie Drevstam

Tidigare artikel”Ljuset blir starkare ju mörkare omgivningen är”
Nästa artikelCamino de Santiago – en vandring för kropp och själ