- Annons -

Emilia Lindberg var endast 4 år när hon skrev sin första sång. Den handlade om Gud.
− Ända sedan jag var liten har det legat på mitt hjärta att dela med mig av min tro. Hela livet har jag faktiskt vuxit med det inom mig.

Sången och musiken blev och är Emilias verktyg för att nå fram till andra och har alltid varit en stor del av släkten Lindberg.
− Vi har i generationer spelat tillsammans med målet att berätta om Jesus. Jag identifierar mig mycket med det, att jag sjunger. Dels är det mitt heltidsjobb sedan tio år tillbaka, men det är också så jag är skapad. Jag uttrycker gärna det jag känner i sång.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Emilia är nu aktuell med ”Pärleporten”, som hon, tillsammans med duon “Banditerna”, gjort i en EPA-dunkversion, en genre som kanske inte är så vanligt förekommande inom kristna sammanhang. Men enligt Emilia har hon fått övervägande god respons.
− Man tycker att det är spännande och många är nyfikna på hur det kommer att låta. För min del är jag mest upptagen av vad de som vi vill nå ska tycka. Kan den här låten få landa i ungdomars EPA-traktorer och spelas när de är ute och ”strögar” som det heter, då har jag nått mitt mål. En och annan kommentar har varit sur och kritisk. Man är rädd att man förstör och gör om låten. Jag tror inte man behöver vara rädd för det. Den håller sig melodimässigt till originalet och texten är densamma. Det är en annan kostym bara. Jag önskar att människor som tror istället ber för att den ska få nå in i unga människors hjärtan, menar Emilia.

Tron på Gud har alltid varit naturlig för Emilia.
− Jag har märkt av Gud i mitt liv sedan tidiga år. Det är sådant som ingen kan ta ifrån dig. Olika bönesvar har byggt en tro som bär mig. Även i motgång och svåra passager har min tro hjälpt mig. Jag har sett hans trofasthet i mitt eget liv, säger Emilia som tror att det viktigaste vi kan göra är att vara ärliga. Mot Gud, oss själva och varandra.
− Det är inte lätt, men ändå det jag kommer tillbaka till. Jag förändras med livet, Gud är densamme genom livet. Ibland tvivlar jag, ibland är det svårt att tro. Men jag vill inte vara utan tanken på att någon mer ser mig. Att det här inte är allt. Det ger mig frid och det ger mig svar, även när det inte finns svar.

Vad betyder det för dig att få kalla dig kristen?
− För mig handlar det mer om vad det säger min nästa. Jag vet vem jag tillhör. Jag känner mig trygg i min tro på Jesus och har alltid mitt konfirmationskors runt halsen. Men det betyder ingenting för mig att få kalla mig kristen, om det skapar missförstånd och fördomar. Då kallas jag hellre för en vanlig människa som tror på Gud. Att människor jag möter märker att Jesus är mitt allt. Ofta får jag kommentaren i efterhand ”du är inte alls som jag trodde” … Då inser jag hur fördomar skapar hinder på vägen där vi ska mötas.

När du möter din publik, vad känner du då?
− Att vi människor är mer lika än vi tror. Att ”vi & dom” behöver suddas ut. Att vi alla behöver en Gud som älskar oss, ser oss och kan ge den frid som inte världen kan ge. Min bön är att människor som kommer till tältet i sommar ska trivas och känna sig lättare när de går därifrån. Att det finns någon som följer oss hem där vi bor. Han är bara en bön iväg. Att himlen finns på riktigt. Det är vårt hopp och vår säkra mötesplats.

I sommar är Emilia ute på en fem veckor lång tältturné i Sverige som de kallar “Folkets Tält”. Tillsammans med Vekkelsesteltet i Norge så besöker Emilia och hennes team Fiskebäck v.26, Stockaryd v.27, Odensbacken v.28 & Örnsköldsvik v.29–30.
− Det blir sång & musikmöten med allsång, gemenskap och servering. Vi längtar efter att möta människor och dela evangeliet!
När det är möjligt tar Emilia med sig sin familj ut på sina resor, men snart har de två skolbarn som gör att familjens vardagsliv ritas om lite.
− Våra barn har varit med på många resor i Sverige och Norge sen de föddes. De älskar att följa med, även om det ibland blir tröttsamt och många mil i bil. Nu har vi köpt en äldre husbil till sommarens kampanjer som vi ska bo i och det ser barnen fram emot!

Emilias sommar:
Vad är sommar för dig?
− Sommar är jordgubbar med socker på. Sommar är ljusa nätter. Sommar är Guds kompensation efter en lång, kall & mörk vinter.

Bästa sommarplatsen?
− ”Mormors badsjö”, som våra barn kallar sjön strax nedanför min mammas hem.

Bästa sommarmaten?
− Grillat.

Vackraste sommarblomman?
− Vallmo.

Bästa sysselsättningen en ledig sommardag?
−Att ta dagen som den kommer.

Emilia Lindberg
Ålder: 34 år
Familj: Gift med Robert. Tillsammans har de dottern Vera, 6 år och sonen Ben, 5 år.
Bor: I Edsbyn, Hälsingland
Yrke: Sångarevangelist
Aktuell med: Släppte “Pärleporten” i EPA-dunkversion i juni. Samt aktuell med fyra tältkampanjer i sommar under namnet “Folkets Tält”.

text Frida Funemyr • foto privat

Tidigare artikel”Vi behöver hitta våra laddstationer i livet” – Livskrisen lärde Cajsa Tengblad vikten av självomsorg
Nästa artikelTalita hjälper kvinnor ur prostitution och människohandel: ”Att sprida hopp till andra ger en enorm glädje”